Skocz do zawartości

Zablokowanie Routingu?

Atlantis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Gadalem dzisiaj z ludźmi, którzy zakładają sieć radiową. O ile tylko będzie zasięg, to może już niedługo będę mógł wyrzucić modem. ;P

Pytałem o sprawę udostępniania połączenia. Mam sieć na dwa kompy (scrossowany kabel). Powiedzieli, że nie muszę rezygnować z mojego LANa, ale jeśli nie dam dodatkowej dopłaty, to nie będę mógł ustawić i tak udostępniania netu dla tego komputera?

Mogą coś takiego założyć? I jak to obejść? :)

tak mogą, ale spsobów obejścia jest tyle ile sposobów założenia,

zakładając że ta sieć radiowa będzie korzystać z protokołu IP, to protokół IP ma określone takie pole o nazwie TTL - czas życia pakietu, bo przejściu przez każde urządzenie, np router,(serwer) wartość ttl jest zmniejszana o 1, gdy dojdzie do 0 pakiet jest odrzucany:

(linux ustawia ttl=64, windows=128, a panowie sieciowcy ustawią go na wartość =1

wtedy pakiet wychodzący z twojej sieci, po przejściu przez Twój serwer będzie miał 0 i router go odrzuci

(ttl możesz zmienić, np zablokować zmianę ttl w jądrze, nie wiem czy jest na to nakładka czy będziesz musiał przekompilować jądro, ale wszystko da się ominąć)

:)

to jeden sposób i na 99% zastosują właśnie ten :)

inny:

ustawia limit połączeń z Twojego kompa np na 5 portów w ciągu krótkiego czasu, jak będziesz miał 10 komputerów i każdy włączy gg to połowie nie będzie działał

(ta wartość ciężko dobrać, tak aby wszyscy byli zadowoleni)

inny: przydzielenie wąskiego pasma, ale wtedy nie ograniczają dzielenia łącza, tylko wpływaja na to że czasami takie dzielenie jest nie opłacalne

itd...

(ttl możesz zmienić, np zablokować zmianę ttl w jądrze, nie wiem czy jest na to nakładka czy będziesz musiał przekompilować jądro, ale wszystko da się ominąć)

To9 znaczy w tej chwili mam WinXP na moim kompie.

Skoro mówisz o rekompilacji jądra... W takim razie musialbym już naprwdę zakładać serwer na (_linuxie_ → Linuksie) ORT?

Czy dałoby się to też jakoś w WinXP ominąć? Wiem, że to forum (_linuxowe_ → linuksowe) ORT, ale może ktoś się orientuje? ;)

aby skutecznie rozwiązać problem z TTL musisz zainstalować P0M-ng

czyli Patch o Matic bodajze :P

poszukaj na stronie netfilter tam maja faq jak to zainstalować niestety taka nakładka wiąże sie z rekompilacją jądra przynajmniej z tego co czytałem ....

nie wiem czy instiniej jakiś moduł do tego niestety ..

sam jestem ciekaw czy ktoś instalował POM na fedorce i jak to wyglada :P

na winxp pewnie też się da,

może wystarczy pogrzebać w rejestrze? albo zainstalować jakiś program, nie wiem, ale z windowsem Ci nie pomogę, będziesz musiał poszukać stosownych informacji sam.

może wingate:

http://www.wingate.com/download.php

znalazłem gdzieś informację że wingate potrafi zmienić ttl ale nie potrafi go podbić, tylko że post był zeszłoroczny, więc możliwe że już to poprawili ;P