Skocz do zawartości

Problem

tsiru

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć !

Chciałem przekonwertować partycje Windowsa z NTFS na fat32, żeby mieć do nich pełny dostęp także z Fedory. Z racji tego, że nie znałem żadnego programu dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT, który potrafiłby to zrobić, więc Włączyłem Windowsa i odpaliłem Partition Magic 8, ustawiłem co trzeba i dałem na "aply".

Komputer się zrestartował, i zamiast menu z wyborem systemu na ekranie było coś takiego:

grub>

i nic więcej. Kiedy chciałem uaktualnić GRUB, włożyłem płyte, dałem uaktualnij, ustawiłem pare rzeczy i wyskoczyło okienko z komuniekatem: "konfigurcja programu startowego nie została zmieniona".

Kiedy włożyłem płyte z windowsem, pisało tylko :"instalator sprawdza konfiguracje sprzętową komputera", i można było sobie tak czekać bez końca.

Możecie mi powiedzić jak naprawić MBR, tak żeby którykolwiek z systemów można było odpalić ?

Siedzenie na Knoppixie to nie jest to, co lubie najbardziej :( .

Proszę o szybką pomoc - i dzięki z góry !

Teraz już wiem - chciałem przerobić NTFSy na FAT32 i zawartość MBR poszła w niepamięć.

A przy naprawie zepsułem Fedore - już mam wszystkiego dość.

Mój komp jest jakiś dziwny - przy tych samych ustawieniach bez gruba bootuje windowsa, a kiedy grub jest to kiszka :/.

Niemoge nawet dyskietki startowej windozie zrobić :/

Jak już wspominałem gpart robi takie rzeczy :):) Ja też kiedyś usunąłem partycje podczas instalki i ją przywrócił :):) A MBR, to bez problemu powinnien przywrócić. On sobie sam jakoś patrza na partycje i robi tablice, więc nie wszystko stracone :):)

SPRÓBUJ:):)

POZDRAWIAM!!

Po wpisaniu grub install i odpaleniu systemu, fedore przycieło przy starcie, a przy windowsie pojawiła się zawartość pliku z listą bootowanych partycji i staje wszystko.

Możecie mi powiedzieć, jak wywalić wszstkie partycje i zrobić je od nowa (puste) ?

Siedze pod knoppixem

fedore przycieło przy starcie

No to może podałbys gdzie się przycina? Może pozmianiełeś układ partycji i teraz trzeba podać poprawne parametry w /etc/grub.conf (i być może też w /etc/fstab jeśli nie używasz etykiet).

To samo tyczy sie Windowsa i pliku boot.ini.

Możecie mi powiedzieć, jak wywalić wszstkie partycje i zrobić je od nowa (puste) ?

Odpal fdisk. Jak niciśniesz m to dostaniesz krótką pomoć (powinno Ci to wystarczyć).