darecki_waw Napisano Maj 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2005 witam, mam do postawienie 2 serwery i zainstalowalem fedora 3 na obydwu i walcze z dns-em chodzi mi o to ze slabo sie znam na linux-ie i czy ktos moglby podac przykladowa konfiguracje plikow named.conf i pliku domena.pl.zone (mabyc obslugiwany www, ftp i mail) w konfiguracji serwera ns1.serwernazw.pl i ns2.serwernazw.pl. Jak ja skonfiguroalem to mi nic nie chodzi :[ i nawet name niestartuje z gory wielkie dzieki za helpa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2005 Tu jest bdb art. o konfiguracji DNS (BIND) http://www.baseciq.org/linux/dns I dla przykładu strefa domena.pl $TTL 86400 @ IN SOA domena.pl root.domena.pl ( 1997022702; Serial 28800 ; Refresh 14400 ; Retry 3600000 ; Expire 86400 ) ; Minimum IN NS dns.domena.pl. IN NS dnsbac.domena.pl. dns IN A 192.168.1.1 dnsbac IN A 192.168.1.2 test IN A 192.168.1.3 www1 IN CNAME test.domena.pl. www2 IN CNAME dnsbac.domena.pl. www3 IN CNAME dns.domena.pl. named.conf // generated by named-bootconf.pl options { directory "/var/named"; /* * If there is a firewall between you and nameservers you want * to talk to, you might need to uncomment the query-source * directive below. Previous versions of BIND always asked * questions using port 53, but BIND 8.1 uses an unprivileged * port by default. */ // query-source address * port 53; }; // // a caching only nameserver config // controls { inet 127.0.0.1 allow { localhost; } keys { rndckey; }; }; zone "." IN { type hint; file "named.ca"; }; zone "localhost" IN { type master; file "localhost.zone"; allow-update { none; }; }; zone "0.0.127.in-addr.arpa" IN { type master; file "named.local"; allow-update { none; }; }; zone "domena.pl" { type master; file "domena.pl"; allow-update { none; }; allow-transfer { 192.168.1.2; }; notify yes; }; zone "1.168.192.in-addr.arpa" IN { type master; file "1.168.192.reverse"; allow-update { none; }; }; include "/etc/rndc.key"; strefa odwrotna $TTL 86400 @ IN SOA domena.pl root.domena.pl ( 1997022701; Serial 28800 ; Refresh 14400 ; Retry 3600000 ; Expire 86400 ) ; Minimum IN NS dns.domena.pl. 1 IN PTR dns.domena.pl. 2 IN PTR dnsbac.domena.pl. 3 IN PTR test.domena.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darecki_waw Napisano Maj 5, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2005 moze uznacie to za idiotyczne pytanie ale w ktorym miejscu nalezy skonfigurowac nazwy serwerow ( ns1.serwernazw.pl i ns2.serwernazw.pl) ?? w named.conf definiujesz strefy i nazwy domen obslugiwanych a nazwy DNS ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Przecież napisałem nazwy DNS są w pliku z przykładu powyżej domena.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darecki_waw Napisano Maj 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 pierwszy dns ruszyl bez problemow ale drugi ma problem wywala mi taki blad: ... named.conf:29: unknown options 'master' ... a oto zamis w named.conf zone "domena.pl" { type slave; file "domena.pl"; master { ;; 29 linia 192.168.1.2; } }; gdzie IP w sieci 192.168.1.2 odpowiada IP mastera i co tu jest nie tak ?? oki juz doszedlem problem w tym ze pisze sie masters a nie master :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi