windykator Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 (edytowane) 1. Jak skonfigurowac gruba aby ładował windowsa (windows 2000, Hdb1)? 2. Jak ustawić aby ten dysk był automatycznie montowany w (_linuxie_ → Linuksie) ORT? 3. Z kad i jaki zainstalowac odtwarzacz divxów itd. (mplayer?) 4. Jak można zoptymalizować cały system po instalcji? 5. Czy warto aktualizować wszystkie pakiety (czerwona ikonka przy zegarze)? ps. szukałem ale coś wyszukiwarka nie działa ps2. Co do fedory to wydaje mi się że troche bardziej muli niz mdk w Gnomie, czesto przy uruchamianu jakiegos softu sie zamraza np. kursor i dużo targa po dysku. Skoro pytania dotyczą problemów PO instalacji, to co one mają wspólnego z działem Instalacja Systemu? Przenoszę. Edytowane Maj 7, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Jak skonfigurowac gruba aby ładował windowsa (windows 2000, Hdb1)? Mniej więcej coś takiego title Microsoft Windows 2000 map (hd0,0) (hd1,0) map (hd1,0) (hd0,0) rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 Ale głowy nie dam, bo nie mam jak tego sprawdzić Jak ustawić aby ten dysk był automatycznie montowany w (_linuxie_ → Linuksie) ORT? Dopisać go do fstab. Gdzieś nawet na forum jest przyklejony opi montowania fat32, do ntfs musisz dodatkowy pakiet doinstalować. 4. Jak można zoptymalizować cały system po instalcji? Włączyć DMA, powywalać zbędne usługi, wywalić rhgb z grub.conf itp. Czy warto aktualizować wszystkie pakiety (czerwona ikonka przy zegarze)? To jest wręcz konieczność Ale nie tym, tylko przy pomocy (_yum'a_ → yuma) ORT/(_apt'a_ → apta) ORT. Info w FAQ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
windykator Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 1,2, OK. Włączyć DMA, powywalać zbędne usługi, wywalić rhgb z grub.conf itp. możesz opisać krok po kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Jak skonfigurowac gruba aby ładował windowsa (windows 2000, Hdb1)? Mniej więcej coś takiego title Microsoft Windows 2000 map (hd0,0) (hd1,0) map (hd1,0) (hd0,0) rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 Bardziej mniej niż więcej. Linie map (hd0,0) (hd1,0) map (hd1,0) (hd0,0) są na mój gust źle wpisane. Widziałem to w paru miejscach, ale w dokumentacji gruba opisana jest inna metoda. Powinno być tak w pliku /etc/grub.conf: title Microsoft Windows 2000 map (hd1) (hd0) rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 Gdybyś wciąż miał problemy to pobaw się ukrywaniem/pokazywaniem oraz aktywowaniem partycji (info grub) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
windykator Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Pat opis od Iszk działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Pat opis od Iszk działa Heh, w takim razie niech mnie ktoś uświadomi dlaczego nie lepiej oszukać Windows zmieniając kolejność dysków, tylko mieszać tymi partycjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Ja ten opis wziąłem gdzieś z forum, ale nigdy nie miałem okazji wypróbować. Poprostu kierowałem się doświadczeniem innych userów. @windykator Opis o DMA masz tutaj O usługach masz tutaj A to rhgb to poprostu wywalasz te nazwe z /boot/grub/grub.conf przy kernelu, który zwykle używasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi