Skocz do zawartości

Update Fedory C3 Ile W Sumie Mb?

Rekomendowane odpowiedzi

Ile w sumie przy pełnej opcji sciaga MB? Zapusiłem dwie godziny temu aktualizacje z polecanie yum update i z tego co widze do tej pory sciagnal jakies ponad 300MB a wydaje mi sie ze nawet połowy nie mam. Moge to teraz przerwac i skasować te pliki które do tej pory sciagnal (gdzie one sa)? Konczy mi sie miejsce na dysku ;)

Jeżeli jeszcze je ściąga, to znaczy, że ich jeszcze nie zainstalował. Jeżeli je usuniesz, to znowu będziesz je później ściągał na nowo ;) Jak już się poinstalują, to wystarczy, że wpiszesz yum clean packages i je usuniesz.

Tak na moje oko, to tych pakietów w sumie jest ponad jeden giga ;)

[edit]

Jeden giga to ja kiedyś usuwałem z katalogów (_apt'a_ → apta) ORT/(_yum'a_ → yuma) ORT. Ale ja ściągałem wszystko, jak leciało, wiec miałem czasem kilka różnych pakietów z tym samym w kilku różnych wersjach ;)

Ale i tak troche ego jest ;)

Zresztą taki upgrade możesz przerwać, a np. jutro sobie możesz dociągnąć reszte do końca.

Ja kiedyś poświęciłem trochę czasu i przeleciałem synapticiem paczki :) Stwierdziłem, że mogę wywalić ok 500 MB paczek :) Wystarczy dobrze czytać i stwierdzić czy się te paczki kiedykolwiek przydadzą :)

Moge to teraz przerwac

Tak, ale tylko w momencie jak ściąga paczki. Lepiej nie przerywać w trakcie samej aktualizacji.

Konczy mi sie miejsce na dysku ;)

No to nie aktualizuj wszystkiego na raz. Zawsze możesz updejtowac wszystkie paczki na a, potem na b, itd ;-)

yum update a\*

A jak je wszystkie poinstaluje to ilosc miejsca zajmowanego przez system mi sie nie zwiekszy?

Nie jeśli usuniesz potem ściągnięte paczki (lszk napisał jak to zrobić).

/edit/

Jeszcez możesz zrobić:

yum clean all

(pousuwa też ściągnięte metadane)

Aha, jakby Cię to ciekawiło, to wszystko się ściąga do /var/cache/yum.

jak juz sie zaktualizowalo to mozesz usunac te rpmy

yum clean pakages

wtedy nie beda zalegac na dysku :)

edit:

(_wogole_ → w ogóle) ORT czemu na oko? jak mi sie kojarzy to wyswietla ile miejsca zajmuje update..

juz na samym poczatku i trzeba potwierdzic czy chce sie go zrobic czy nie

Ja mialem 564 MB ale tam pisze przy aktualizacji wyskakuje pytanie i ile jest do sciagniecia. Zaczyna sciagac dopiero jak uzytkownik potwierdzi pytanie ktore wyskakuje. Paczki sa w katalogu var/cache/yum/updates released ;)

P>S co do aktualizacji to juz dobrze cyka jajko 2.6.11 czy nadal sa problemy.Bo czytalem na forum i troche problemow sprawialo to jajeczko? Jak ktos moglby to prosze o odpowiedz.

Pozdrawiam