xyber Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 mam taki problem, lece według kolejności artykułu. o kompilacji jądra pod htb i zatrzymałem sie w momencie gdzie nalezy edytowac lilo, w fedorze jest grub wiec nie wiem jak to tam wpisac .. Cześc artykułu: Po prawidlowym przeniesieniu jądra przechodzisz do katalogu /etc i edytujemy plik lilo.conf. Tak powinien mniejwiecej wygladać twój plik lilo.conf oczywiście to tylko wycinek tego pliku # Linux bootable partition config begins default = DJ.Gregor image = /boot/djgregor root = /dev/hda1 label = DJ.Gregor read-only image = /boot/bzImage root = /dev/hda1 label = Linux read-only # Linux bootable partition config ends moj plik grub.conf default=0 timeout=5 spashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.9-1.667) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL/1 initrd /initrd-2.6.9-1.667.img moze mi ktos podac jak to tam wpisac. a moze trzeba edytowac lilo.conf.anaconda prompt timeout=20 default=linux boot=/dev/hda1 map=/boot/map install=/boot/boot.b linear image=/boot/vmlinuz-2.6.9-1.667 label=linux initrd=/boot/initrd-2.6.9-1.667.img read-only append="root=Label=/1" cały artykuł na tej stronie http://www.slack.com.pl/article.php?story=...050417233612831 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 wyedytuj grub, w nowszych jądrach po kompilacji wysarczy wpisać: make install (instaluej nowe jądro i robi wpis w grubie) no i make modules_install (instaluje moduły) a jeśli sam edytujesz gruba to tak: default=0 timeout=5 spashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz hiddenmenu title Fedora Core (2.6.9-1.667) root (hd0,0) kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL/1 initrd /initrd-2.6.9-1.667.img title Fedora Core - nowe jadro - Dj Gregora root (hd0,0) kernel /boot/djgregor ro root=LABEL=/ rhgb quiet initrd /boot/djgregor.img zamiast djgregor nazwij sobie kernela odpowiednio (jego numer etc.) i zmien ten wpis wyzej (w przypadku edycji lilo, trzeba lilo instalowac (poleceniem lilo), jesli uzywasz gruba to zadna instalacja nie jest potrzebna, wystarczy edycja pliku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi