Słoń Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 Zaktualizowałem yumem wszystko co było do zaktualizowanie jedynie przy shadow-utils mam problem. Wszystko idzie ok do momentu pojawienia się komunikatu Running Transaction. W tym momęcie komp pracuje na pełnych obrotach, nawet mysz sie nie przesuwa (sporadycznie). Dzieje się to tylko z z tą paczką. Co z tym można zrobić, tzn jak to popchnąć dalej? FC3-64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 nawet mysz sie nie przesuwa (sporadycznie). Jaki kernel? Nie pamiętam jak w poprzednich, ale w 2.6.11 jest właczony sheduler CFQ i teraz komp jakoś zachowywał sie bardziej przyzwoicie w takich sytuacjach. Co do yuma: co to za wersja? Może spróbuj wersji z updates-testing albo przekompiluj wersję z Rawhide'a (opłaca się; jest znacznie lepsza). Spróbuj też: yum -d 5 update i sprawdź co tam się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Słoń Napisano Maj 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 kernel-2.6.11-1.14_FC3 yum-2.2.0-0.fc3 Dzieje się tak (końcówka): --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. Member: shadow-utils.x86_64 2-4.0.3-56 - u Adding Package shadow-utils - 2:4.0.3-56.x86_64 in mode u ---> Package shadow-utils.x86_64 2:4.0.3-56 set to be updated --> Running transaction check Dependencies Resolved 1115649125.26 Transaction Listing: Update: shadow-utils.x86_64 2:4.0.3-56 - updates-released Total download size: 575 k Is this ok [y/N]: y Downloading Packages: Running Transaction Test Member: shadow-utils.x86_64 2-4.0.3-56 - u Adding Package shadow-utils - 2:4.0.3-56.x86_64 in mode u Unicestwiony A z tym rawhidem to od czego zacząć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 Ściągaj stąd → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/deve...elopment/SRPMS/ Najpierw sqlite, potem python-sqlite, python-elementtree, python-urlgrabber, a na końcu yum. Chyba w tek kolejności. Pamiętaj tylko, żeby po przekompilowaniu paczki od razu ją zainstalować, bo potem może się pluć o niespełnione zależności. Jakby co, to to się robi tak: rpmbuild --rebuild nazwapaczki.src.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Słoń Napisano Maj 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 To mocno skomplikowne jak na mnie: [root@slonware ~]# rpmbuild --rebuild sqlite-3.1.2-3.src.rpm bash: rpmbuild: command not found Mam zciagnąć plik, wykonac na nim tą komndde i to co wyjdzie zainstalować? Cos mi się zacina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 yum install rpm-build Tak. To co się skompiluje, to trzeba potem zainstalować. /edit/ A nastepnym razem odpal sobie: yum provides rpmbuild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Słoń Napisano Maj 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 Zrobiłem to: yum install rpm-build potem to: yum provides rpmbuild 2x nie wiem dlaczego ale za pierwszym razem nie załapało. następnie zciągnąłem sqlite, wyskoczyło że brak 2 paczek, zainstalowałem, z powrotem do sqlite i efekt był taki (końcówka): checking for RCC... no checking for xlC_r... no checking for xlC... no checking whether we are using the GNU C++ compiler... no checking whether g++ accepts -g... no checking how to run the C++ preprocessor... /lib/cpp configure: error: C++ preprocessor "/lib/cpp" fails sanity check See `config.log' for more details. błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.90915 (%prep) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.90915 (%prep) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 checking whether we are using the GNU C++ compiler... no yum install gcc-c++ yum provides pokazuje Ci jaka paczka zawiera dany plik, więc nie musisz tego pisać za każdym razem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Słoń Napisano Maj 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 końcówka: DHAVE_READLINE=1 -I/usr/include/readline \ -o sqlite3 ./src/shell.c libsqlite3.la -lreadline -lncurses gcc -O2 -g -march=i386 -mcpu=i686 -DNDEBUG=1 -fno-strict-aliasing -DOS_UNIX=1 -DHAVE_USLEEP=1 -I. -I./src -DNDEBUG -DSQLITE_OMIT_CURSOR -DHAVE_READLINE=1 -I/usr/include/readline -o .libs/sqlite3 ./src/shell.c ./.libs/libsqlite3.so -lreadline -lncurses creating sqlite3 + /usr/bin/make doc cp ./www/common.tcl . tclsh ./www/arch.tcl >arch.html /bin/sh: tclsh: command not found make: *** [arch.html] Błąd 127 błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.5717 (%build) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.5717 (%build) Niestety nic w tej sieczce nie widzę. Dlaczeko command not found, to chyba jakaś standardowa komenda z tego co z zdązyłem wypatrzeć przez provides. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 Czy yum provides pokazało, że masz zainstalowaną paczkę z tym plikiem? Cos mi się wydaje, że nie ;-) yum install tcl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Słoń Napisano Maj 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 Bo szukałem tlcsh Poszło wszystko, zainstalowałem te 4 paczki które podałeś i jeszcze pare innych po drodze. Jutro zrobie to na tym kompie na którym nie szła mi aktualizacja Wszystko fajnie tylko yumex przestał działać. Wywaliłem starego i przekompilowałem nowego zciągnietego ze strony ale nic to nie dało. Wygląda to tak: odpala się ale na 1 sekundę i się wyłacza. ((_napewno_ → na pewno) ORT yum nie działa w żadnym innym oknie) Wolał bym się tego nie pozbywać. Zrobiłem wszystko na kompie na którym to miało byc zrobione i powstało wielkie NIC. Wszystko jest jak było. transaction test trwa w nieskończoność. Zauważyłem ze za każdym razem po wykonaiu komendy yum update shadow-utils zciągnieta paczka ma mniejsze rozmiary. Ma mieć 575 kB, ale zawsze ma mniej. Chyba jeszce nikt nie rozwiązał tego problemu: http://fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=51783 https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=155730 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2005 Wszystko fajnie tylko yumex przestał działać. I nie będzie działać, bo w yumie się sporo pozmieniało. Musiałbys zainstlować nowszą wersję → http://linux.rasmil.dk/dnl/yumex-0.39/ (przebuduj pakiet src.rpm). Ponieważ jest to jeszcze wersja rozwojowa, więc może działać niestabilnie ;-) https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_b...g.cgi?id=155730 Czyli to nie wina yum :/ Tymczasowo możesz aktualizować system w ten sposób: yum --exlude=shadow-utils update Możesz tez wrzucić do /etc/yum.conf tę linijkę: exclude=shadow-utils Jedyne co Ci teraz pozostanie, to czekanie na poprawienie tego błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi