dawidson Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 WItam, Powiedzcie mi jak szybko i bezboleśnie wpiąć sambę do domeny tak aby nie kreować zytkowników tylko żeby Kontroler domeny sprawował piecze nad zasobami. Pozdrawiam Dawid na banita byłem ale łącze się do domeny tylko kiedy mam udostępniony zasób to z kontrolera domeny pyta mnie o hasło do mimo ze to jest admin. Mozę robie cos nie tak Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beatl68 Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 Pokaż plik smb.conf. Tak to mogę powiedzieć, że warto ustawić security na share a nie na user. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 dawidson napisał: pyta mnie o hasło do mimo ze to jest admin. O co chodzi w tym zdaniu ???? Przetłumacz to na polski !!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Maj 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 Dokładnie tak smbconf workgroup = test netbostname = zenek security = domain idmap uid = 15000 - 20000 idmap gid = 15000 - 20000 winbind use defalut domain = yes use sendfile = Yes password server = tem domain logons = yes template shell = /bin/false [test] path = /test wirteable = yes guest ok = yes Dalej wykonałem net rpc join test administrator@'haslo' pieknie podal welcome domain test i kiedy wchodze na kontrolera domeny i jako Administrator (admin) chce wejsc do zasobu test pyta mnie o login i haslo obojetnie czy podaje roota czy domenowe (login tak samo) nie moge wejsc do zasobu. Czy ktos zwas podał by przykładowy skrypcik tak aby byl zasob ' test' Logowali się do niego uzytkownicy domeny i jak to zrobic Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beatl68 Napisano Maj 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2005 Dawidku! U mnie, problemy zniknęły gdy wszystkie udostępnione katalogi miałem w mnt-e. Już trenowałem wiele razy udostępnianie i tylko pomagało umieszczenie w mnt. Nawet dzisiaj. Jeszcze jedno, myślę, że utworzonego masz użytkownika w sambie który odpowiada za administratora, czyli administratro=administrator. Tylko się nie denerwuj i spokojnie potrenuj. Radzę sprawdzić firewalla, może on blokuje dostęp. Chociaż jak działało do tej pory. Pozdrawiam. Ps. Jak coś "wylezie" to daj znak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Maj 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 Dawno takiej milej odpowiedzi na postach nie spotakałem To się ceni. Ale nic nie wychodzi podajcie jakis przykład może przykładową swoją konfiguracje samby bo nic mi nie działa. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beatl68 Napisano Maj 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2005 To moje wypociny. [global] workgroup = MSHOME netbios name = WINDOWS server string = Linux security = share browseable = yes #domyśln tworzenie plików create mode = 0700 debug level = 2 debug timestamp = no [poligon] comment = Dysk path = /mnt/filmy create mask = 0777 directory mask = 0777 browsable = yes writable = yes guest ok = yes public = yes [dom] path = /mnt/wspólny create mask = 0777 directory mask = 0777 browsable = yes writable = yes guest ok = yes public = yes Działa. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi