Skocz do zawartości

Kernel Panic... :(

WeRen

Rekomendowane odpowiedzi

To moj pierwszy pościk na tym forum, szkoda ze w takiej okoliczności, ale mus to mus... Mam taki problem: Kulturalnie sobie używałem Up2date (wiem ze różnie z nim bywa, ale zawsze mi działał :D ) aż pewnego razu gdy pobrałem sobie paczuszki up2date zaczał je wgrywać... pierwsze co to wgrał najnowsze jajko, a potem zaczął wgrywać jakieś biblioteki. Wszystko by było dobrze gdyby nie fakt że wystąpił jakiś błąd przy instalacji jakiegoś rpm'u bodajże glibgcc (albo coś tam... na pewno początek glib... :P ). Po uruchomieniu systemu ponownie chciałem spróbować ponowić próbe aktualizacji owych paczek ale ku mojemu zaskoczeniu system się nie włączył :/ KERNEL PANIC :/ na samiutkim początku po wybraniu w GRUBie odpowiedniej pozycji,zaczęło się chyba łądować jajko (nie wiem, jestem jeszcze początkujący) ale wyświetliło się coś takiego i koniec: ...exec of init (/sbin/init) failed!!! :2. Pierwsze co spróbowałem aby to naprawić uruchomiając system za pomocą linux rescue z płytki fedory. Chciałem sobie wpisać chroot /mnt/sysimage no a otrzymałem odpowiedź: chrot: cannot execute /bin/sh : No such file od directory. Od _Pata dostałem takie polecenie fsck.ext3 -f -v /dev/hdb1 (umnie linux znajduje się na oddzielnym dysku podłączonym jako slave). Ale ta opcja też nie pomogła...

Nie wiem co mam z tym fantem zrobić... nie chce się dać pokonać głupiemu up2date'owi hehe... Jeśli macie jakieś pomysły byłbym wdzięczny za pomoc :)

Proponuje podczas odpalania w grubie, jesli domyslnie laduje sie nowe jajko, wybrac jajko poprzednie. ZNaczy jesli masz liste to poprostu klikasz strzalke w dol i zaznaczasz starsze jajko, a jezeli nie pojawia ci sie lista, to z tego co pamietam musisz nacisnac dowolny klawisz i wtedy pojawi sie lista i wybierzesz staresze jajko i zobaczysz czy to nie jest wina tego nowego, lub jakis niezgodnosci z nim.

(_niewiem_ → nie wiem) ORT gdzie up2date przechowuje sciagniete pakiety, prawdopodobnie w /var/cache jak bys zobaczyl co ci zainstalowal, poczym usunal te pakiety i zainstalowal starsze wersje znalezione chocby przez rpm.pbone.net to moze by cos z tego bylo, pamietam ze sam tak reanimowalem system ;] Jezeli zamknales system poprawnie to raczej fsck nie jest potrzebny.

Znaleść znajde.. ale nie wiem jak zainstalować jakikolwiek pakiet:( zeby zainstalować coś po uruchoieniu linux rescue musze chyba mieć zamontowany mój system plików (chroot /mnt/sysimage) niestety nie moge go zamontować:/ Już próbowałem wgrać jakieś paczuszki (jakiekolwiek) ale nie da rady...

Ale w katalogu /mnt/sysimage jest zamontowana partycja z linuxem ?

chrot: cannot execute /bin/sh

z tego co widze to popelniles blad, albo tu przepisujac, albo wydajac komende ;]

bo jak sam zauwarzyles komenda to chroot ;] Kolejna sprawa to to czy w rescue byles zalogowany jako root, bo chyba trzeba. chociaz niejestem do konca pewien

...partycja jest zamontowana. Mogę sobie poszperać po niej i pogrzebać w katalogach...

chrot: cannot execute /bin/sh

-błąd w przepisywaniu;) sorki :P ma być chroot : cannot...

Wiem już w czym tkwi problem... biblioteka glibc. Znalazłem płytkę z Knoppix'em i za jej pomocą dostałem się do mojego systemu plików. Otworzyłem plik glibc-2.3.5-0.fc3.1.i686.rpm i recznie skopiowalem jego zawartość w odpowiednie miejsca:) Inaczej sie nie dalo :P Dzięki tej operacji jajko się wczytało... mało tego włączył się linux ale niestety tylko w trybie tekstowym. Oczywiście nie obeszło się bez błędów podczas uruchamiania. Okazuje się że system wymaga starszej biblioteki glibc-2.3.3. W konsoli nie działa mi niestety dalej prawie nic, ale po uruchomieniu w trybie linux rescue mogę zamontować swój system plików i instalować paczki. Wiec odpaliłem sobie (_yum'a_ → yuma) ORT i on automatycznie zaktualizowal biblioteki glibc na 2.3.5. Ale dalej system wymaga tych starszych:/ Zaraz chyba będę ich szukał i kombinował... Ale nie wiem co z tego wyjdzie...

Gość _PaT
yum check - chyba tak to szlo, zeby zobaczyc czy czegos ci nie brakuje.

No chyba nie. W apt było polecenie apt-get check, jeśli chodzi o yum to sprawdza on bazę danych rpm przed każdą próbą dodania do niej czegoś nowego lub aktualizacji.

Wiec odpaliłem sobie (_yum'a_ → yuma) ORT i on automatycznie zaktualizowal biblioteki glibc na 2.3.5.

A reszta pakietów glibc-* zaktualizowana do takiej samej wersji?

glibc-2.3.5-0.fc3.1

glibc-headers-2.3.5-0.fc3.1

glibc-common-2.3.5-0.fc3.1

glibc-devel-2.3.5-0.fc3.1

Spróbuj też po schrootowaniu i zaktualizowaniu wszystkiego wpisać ldconfig

Ale dalej system wymaga tych starszych:/

W jaki sposób to się objawia?

No więc tak... Co do objawów to gdy wybieram w grub'ie jakies jajko zaczyna się włączać linux. Pierwszy błąd to coś z ustawieniem czasu (pierdoła) potem po kolei jakieś błędy i za każdym razem pisze że nie może uruchomić jakiegoś pliku albo go znaleść i w nawiasie glibc-2.3.3 podczas gdy yum mi wgral najnowsze biblioteki włącznie z ich powiązaniami czyli common, devel itp. (czy jakoś tak).

Coś mi się wydaje że chyba nic z tego nie będzie...

Kiedyś miałem podobne problemy z glibc (używałem Rawhide'a :D ) i jakoś udało mi się z tym uporać. Spróbuj tego → http://www.tek-tips.com/faqs.cfm?fid=4094 (zainstaluj tylko paczki z aktualizacji).

glibc to najważniejsza biblioteka w systemie, więc jak coś z nią się stanie złego, to potem dzieją sie takie rzeczy...

/edit/

Zamiast rpm -e glibc* wpisz całe nazwy bibliotek, bo pewnie to nie zadziała.

Hmmm... spróbowałem zrobić to co pisze na tej stronce ale przy probie wywalenia glibc pojawił się komunikat że niestety nie ma czegoś takiego i w tym momencie straciłem możliwość korzystania z czegokolwiek: począwszy od ls a skończywszy na rpm. Chyba sie poddam... Zdążyłbym juz 10 razy przeinstalowac system:P Mam plugina do total-commandera dzięki ktoremu mogę sobie zgrać na poziomie win jakieś ważne pliki i zrobić formata... To chyba najprostsze rozwiązanie tego problemu:) Dzięki wszystkim za pomoc;) Up2date mnie pokonal <lol> a raczej glibc :P Nie mam szczęścia do (_linuxa_ → Linuksa) ORT:P to już nie pierwszy raz... hehe;)

:lol: Udało się :D System się uruchomił i to bez większych problemów w X'ach... już dostrzegłem kilka problemików związanych z poprzednim problemem ale z tym sobie już poradzę:D Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

Dzięki gajownik za tą stronkę i za to zdanie żebym to zrobił poprawnie :D bo sie opłaciło :)

Noi oczywiścię dzięki _PaT za wsparcie nie tylko podczas tego problemu ale i poprzednich;)

Tego posta piszę już z fedorki :)