Skocz do zawartości

Instalacja Przeglądarki Galeon

Artanis

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem od zera Fedore 3 i chciałem przez Apt zainstalować Galeon'a. Zainstalował wszystkie potrzebne biblioteki, ale na samym Galeonie wywalił błąd. Próbowałem go ręcznie zainstalować to mi wywalił błąd:

[root@elodie art]# rpm -ivh galeon-1.3.20-3.1.fc3.rf.i386.rpm
error: galeon-1.3.20-3.1.fc3.rf.i386.rpm: V3 DSA signature: BAD, key ID 6b8d79e6
error: galeon-1.3.20-3.1.fc3.rf.i386.rpm cannot be installed
[root@elodie art]# 

I nie chciało pomóc żadne --nodeps, --force ani --nomd5, więc zainstalowałem wcześniejszą wersje (1.3.20-2.1), ale wtedy wywala mi błąd:

[root@elodie art]# galeon
galeon: error while loading shared libraries: libgtkembedmoz.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[root@elodie art]#   

Mimo, iż zainstalowane pakiety (mozilla i thunderbird) posiadają tę biblioteke w sobie.

Próbowałem też instalacji ze źródeł, ale wywalił, że nie mam biblioteki ORBit >= 1.2.9, mimo, iż mam 1.2.10 :/

Pomóżcie, bo mie zaraz krew zaleje :angry:

Plik libgtkembedmoz.so wchodzi w skład paczki mozilla. Spróbuj ją zainstalować, a następnie spróbuj odpalić tego galeona.

Co do tej nowszej paczki, to zainteresuj się GPG KEY (czy jakoś tak) -> powinno być w FAQ.

Zawsze możesz też zainstalować tego galeona przez wspomnianego już (_yum'a_ → yuma) ORT czy apt-get'a. Jeżeli będzie coś jeszcze potrzebne do jego działania, to te programiki to zainstaliują.

Instalowałem właśnie przez Apt-get więc wszystkie biblioteki są, Mozille też przeinstalowywalem ręcznie, no i próbowałem innych wersji (właśnie ta wcześniejsza, która wywala mi brak biblioteki)

Nie mam tej płytki, a tak szczerze to miałem nadzieje, że da sie zrobić z tym cholernym podpisem. Zaczyna mnie wkurzać ten system rpm'ów, Red-Hatowce mam od kilku dobrych lat i nigdy sie tak nie sypał. Jedynie pocieszenie, że źródła, jeszcze bardziej sie sypią....