Skocz do zawartości

Instalacja Xmule-1.10.0b, Problem Z Wxgtk-2.4.2

callou

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przystąpiłem do instalacji xmule-1.10.0b, która wymaga takiego pakieciku wxGTK-2.4.2, więc idąc za ciosem chciałem go zainstalować, odpalilem skrypt ./configure i on nabruździł mi tak na ekran:

[...]

checking for jpeg_read_header in -ljpeg... yes

checking for tiffio.h... yes

checking for TIFFError in -ltiff... yes

checking for GTK+ version...

checking for gtk-config... no

checking for GTK - version >= 1.2.7... no

*** The gtk-config script installed by GTK could not be found

*** If GTK was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in

*** your path, or set the GTK_CONFIG environment variable to the

*** full path to gtk-config.

checking for gtk-config... (cached) no

checking for GTK - version >= 1.2.3... no

*** The gtk-config script installed by GTK could not be found

*** If GTK was installed in PREFIX, make sure PREFIX/bin is in

*** your path, or set the GTK_CONFIG environment variable to the

*** full path to gtk-config.

configure: error:

Please check that gtk-config is in path, the directory

where GTK+ libraries are installed (returned by

'gtk-config --libs' command) is in LD_LIBRARY_PATH or

equivalent variable and GTK+ is version 1.2.3 or above.

oczywiście do samej instalacji xMułka jeszcze nie doszło, czy ktoś wie, o co tu chodzi, i czy mógłby mi pomóc... ;)

Mam FEDORę CORE 3, czyżby wersja GTK lub GTK+ była zbyt stara w tej nowej dystrybucji?

Pozdrawiam

Gość _PaT

Koniecznie musisz to ręcznie skompilować? Jeśli już potrzebny jest Ci Xmule (najnowszy Amule IMHO jest o wiele lepszy), to przynajmniej bilbiotek wxGTK nie kompiluj, tylko wgraj paczki. Właśnie po to robi się paczki dla konkretnej dystrybuji, żeby nie było problemów, np. tak jak w Twoim przypadku ze ścieżkami... (zakładam, że masz biblioteki gtk+ w systemie ;) )

Może wpisz

yum install amule

i będziesz miał kłopoty z zależnościami z głowy... Potrzebna paczka leży na http://livna.org.

Jeśli koniecznie chcesz kompilować Xmule to przynajmniej wgraj paczki rpm wxGtk i w razie potrzeby wxBase.

Witam!!

Wygląda na to że nie masz wystarczająco nowgo GTK.

Walnij update yume'm :] I jeszcze raz :) A jeżeli masz, to podaj w wierszu poleceń scieżkę do tej bibloteki skryptowi./configure. A tak swoją drogą to najlepiej zainstaloać muł yum'em :]

POZDRAWIAM!!

w sumie mogłem się domyślić... :lol: już raz miałem problemy z tymi wrednymi DEVELAMI co ich nie ma. a teraz z innej strony,, może ktoś wie, jak mogę sobie odblokować TCP 4662 port, dodam, że firewall mam wyłączony, pewnie admin nabruździł. Moje pytanie brzmi, czy można, że tak powiem bez wiedzy admina odblokować sobie port 4662, przecież to mój komputer i mój port 4662 w moim komputerq :)

Pozdrosy

P.S.

zdaje się, że mam zewnętrzne stałe IP.

hmmmm..... chociaż zapewne nie da się, bo pewnie wredny admin zrobił jakiegoś nadrzędnego firewall'a i zablokował ludziom porty, żeby mieć szybsze łącze i szybciej ściągać filmy...

Czy ktoś wie, jakie względy praktyczne każą adminom blokować porty takie jak 4662??

Pamiętam jeszcze nie tak dawno miałem windowsa i tam eMule śmigał mi, a teraz jak mam linuxika coś mam LOWID, jestem ciekaw, czy OS ma tu jakieś znaczenie?

Te porty ludziska(admini) blokują, żeby takimi programami jak muł nie zapychać łącza.Ale jeżeli jesteś w sieci i ruter, czy tam serwer jakiś ma firewall, to już do admina musisz się raczej zwrócić z prośbą :)

Ja np. sam sobie sterem żeglażem(żeglarzem!!!) i okrętem :):)(czy jakoś tak)

POZDRAWIAM!!