Skocz do zawartości

Ogólnie Cały System

Rekomendowane odpowiedzi

Mam troszkę problemów z Fedorką. Lubię ten system , chociaż guzik wiem na temat (_linuxa_ → Linuksa) ORT ;) Po prostu czasami nie rozumiem jego reakcji. Zdarza mi się że wstukuję komendę cd <nazwa katalogu> a on mi pisze że takowego nie ma. Zamykam konsolę , odpalam jeszcze raz i wchodzi <_< . Czasem zdarzy się że podczas pracy systemu wyskoczy mi komunikat mówiący o niewykrywaniu karty dźwiękowej. Odpalam test - wykrywa i dalej jest już ok. Nie pamiętam wszystkich "niespodzianek" , ale najlepsza to taka że instalator nie wykrywał typu monitora (unknown monitor). Aż tu nagle pewnego pięknego razu wykrył idealnie. Nie są jakieś bardzo dokuczające mi problemy (przynajmniej na razie) , ale mimo to chciałbym wiedzieć "co w trawie piszczy". ;)

Zdarza mi się że wstukuję komendę cd <nazwa katalogu> a on mi pisze że takowego nie ma.

Zgaduję: wszedłeś do katalogu, potem na innej konsoli usunąłeś ten katalog, a następnie go jeszcze raz stworzyłeś? Jeśli tak, to na tej konsoli gdzie pisze o braku katalogu wpisz:

cd .

Powinno rozwiązać problem.

Czasem zdarzy się że podczas pracy systemu wyskoczy mi komunikat mówiący o niewykrywaniu karty dźwiękowej. Odpalam test - wykrywa i dalej jest już ok.

Być może używasz jakiejś aplikacji korzystającej z wyjścia OSS co blokuje Ci dostęp do karty. W FC4 wszystko ma juz być robione przez software'owe miksowanie przy użyciu ALSA i pluginu Dmix, więc powinno być z tym trochę mniej problemów (teraz jest niezły burdel: OSS, różne serwery dźwięku, np artsd i esd, przez co jest mała kompatybilność różnych programów)

instalator nie wykrywał typu monitora (unknown monitor). Aż tu nagle pewnego pięknego razu wykrył idealnie.

Zgaduję: zaktualizowałeś system. Tutaj nie ma tak, że na nowe opcje i poprawianie błędów w funkcjonalności trzeba czekać na nowe wydanie, za które trzeba płacić grube pieniądze :-)

No jak już ten temat ktoś poruszył to dorzuce swoja perełke. Zainstałem system i konfiguruje modem zewnetrzny na ttyS0. Włączam Internet Configuration Wizard no i wypisuje mi ze nie znalazł w systemie modemu. Nie przejmuje sie i kontynuuje. Podaje w opcjach co trzeba i połączenie dziala. Nie aktualizuje systemu ani nic, a tu przy kotórymś właczaniu systemu (lososwe zdarzenie :)) wypisuje , że znalazł nowe urządzenie i konfiguruje modem analogowy zewnętrzny. No to ja ok, konfiguruj. Mija jakiś czas (znowu losowo) i mi pisze przy bootowaniu, że usunięto modem. No to ja mu zachowaj konfiguracje i niech spada :) Po tym komunikaty o podłączaniu czy odłączaniu znikają. Dodam, że internet chula, modemu nie wyłączam ani z zasilania ani z kabla, a systemu nie aktualizuje. Jajca jak berety :P

No w tym wypadku może być jakiś błąd w kudzu (chyba, że to wyłączyłeś i potem włączyłeś z powrotem). Jak masz czas i chęci, to proponowałbym przetestować FC4t3 i zobaczyć czy sytuacja sie powtarza. Jeśli tak, to bugzilla.redhat.com czeka ;-)

Gajowniku! Katalogu nie usuwałem. Po prostu nie wchodzi. Zamykam konsolę i jeszcze raz prawy przycisk mychy , otwórz terminal i powtarzam komendę i wchodzi. A co do monitora to chyba moje niedopowiedzenie. Chodzi mi o moment kiedy odpalam instalkę. Wtedy kiedy jeszcze nie załaduje anacondy wykrywa grafe , monitor i coś tam jeszcze ;) Normalnie mi nie wykrywał monitora a raz jak reinstalowałem system po prostu wykrył więc razczej nie chodzi tu o aktualizację. Pozdro

A czy nie jest tak, że zapominasz wpisać całej ścieżki? Kiedy wejdziesz "w głąb" drzewa, to musisz podać kompletną ścieżkę, żeby się cofnąć na poziom wyżej...

Np. jak jesteś w katalogu /home/PanX/Muzyka/Mozart

to żeby wrócić do katalogu Muzyka musisz wpisać cd /home/PanX/Muzyka

a nie samo cd Muzyka

Mam nadzieję, że to jasne?

:D

Kiedy wejdziesz "w głąb" drzewa, to musisz podać kompletną ścieżkę, żeby się cofnąć na poziom wyżej...

a nie samo cd Muzyka

to chyba nie najciekawszy przyklad bo w tym przypadku komu sie chce wpisywac cale drzewo jak mozna

cd ..

:P

:D

Kiedy wejdziesz "w głąb" drzewa, to musisz podać kompletną ścieżkę, żeby się cofnąć na poziom wyżej...

a nie samo cd Muzyka

to chyba nie najciekawszy przyklad bo w tym przypadku komu sie chce wpisywac cale drzewo jak mozna

cd ..

:P

Pewnie, że można. Ale chodziło mi o dokładne pokazanie problemu. Musisz wpisywać coś źle. Jak masz zamontowane dane katalogi, wymagane uprawnienia i wszystko wpisujesz bez błędów, to cd MUSI zadziałać. Nie ma innej możliwości. Trzeba być tylko starannym i rozumieć zasady poruszania się w obrębie drzewa. :P

ehhh Ludzie jestem początkujący, owszem ale wyobraźcie sobie że potrafię wejść i wyść z katalogu. Scieżki mam na pewno dobre bo często robię tak, że kopiuję całą ścieżkę z paska tytułowego. I nawet wtedy zadarzają się takie czary - mary.