tombog Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 Za pomocą crontaba na wykonuję kopie zapasowe plików o różnych porach (w okolicy 4 rano). Niby identyczne zapisy, a wykonują się tylko dwa archiwa. Co może być przyczyną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 Za pomocą crontaba na wykonuję kopie zapasowe plików o różnych porach (w okolicy 4 rano). Niby identyczne zapisy, a wykonują się tylko dwa archiwa. Co może być przyczyną ? Czy nie uważasz, że napisałeś troszeczkę za mało? Nawet gdyby ktoś chciał, to nie może Ci pomóc Wklej tu /etc/crontab i to, co chcesz uruchamiać (skrypty?). Opisz jak powinny działać (ile plików powinno powstawać itp.) oraz napisz dokładnie jak obecnie działają (może nazwy tych plików?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombog Napisano Maj 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 No rzeczywiście może nie napisałem tego po ludzku, a więc : Nie chodzi o skrypty a o zwykłe komendy systemu. Oto fragment crontaba obrazujący problem: 30 4 * * * root tar zcf /arc/pak/www.tar.gz /var/www 25 4 * * * tar zcf /arc/pak/mysql.tar.gz /var/lib/mysql 0 6 * * * root tar zcf /arc/pak/varlog.tar.gz /var/log W między czasie doszedłem, że polecenie bez root (środkowe) nie wykonuje się. Natomiast jak dopiszę root to się wykonuje. Mi jednak chodzi o to, żebym nie musiał dopisywać kto ma wykonać polecenie. Zauważyłem bowiem, że gdy wykonuje to root, wszystkie pliki w archiwum przechodzą na własność roota. W przypadku archiwum www jest to potem dość problematyczne, bo trzeba ręcznie przypisywać właścicieli. Chyba jest na to inny sposób ? W RH9 działało to pięknine. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2005 Hmm... Pakowałem teraz tarem katalogi uzytkownika i prawa są odpowiedni zachowane. Być może musisz rozpakowawać archiwum korzystając z parametru -p Jeszcze taka mała uwaga: tar nie zachowuje kontekstu plików, więc będziesz musiał im je potem na nowo przypisać (SELinux może poblokować dostęp do niektórych plików). http://fedora.redhat.com/docs/selinux-faq-....html#id2825425 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombog Napisano Maj 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Hmm, bardzo ciekawe i nie potrafię tego dzisiaj wytłumaczyć. Faktycznie prawa są zachowywane, choć dam sobie głowę uciąć, że nie były w swoim czasie. Musiałem niepostrzeżenie rozwiązać problem. Szkoda tylko, że nie wiem jak. Podopisywałem wszędzie roota jako wykonawcę poleceń i wszystko śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano Lipiec 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 6, 2005 Wlasnie siedze nad crontab i mam jedno pytanie, nie wiem czy dobrze to rozumiem czy jak dopisze do /etc/crontab ponizsza linie 10 12 * * * root /root/scripts/backup to o 12.10 powienien mi sie uruchomic skrypt backup? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi