Twoja stara Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Mam problem z zapisem na partycjach zamontowanych z systemem plików vfat. Nie mogę tworzyć katalogów ani kasować danych. Z pod roota nie mogę zmienić żadnych uprawnień bo mam info że niedozwolona operacja. Oczywiście mogę ,będąc zalogowanym jako root, robić co mi się żywnie podoba , ale jako zwykły user już nie - wtedy nie mam praw zapisu. Jak mam zmienić te uprawnienia bo troszkę mnie zaskoczył (i nieźle wkurzył) komunikat "niedozwolona operacja". Myślałem że root może wszystko. :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Z jakimi parametrami montujesz te partycje? Pewnie masz źle ustawiony dmask, fmask i nie korzystasz z parametru quiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Zobacz Tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 A próbowałeś jako root zmienić prawa dostępu dla grupy users do dysku w katalogu /dev np. /dev/hda ....ewentualnie możesz spróbować dodać grupę użytkowników w której jesteś do grupy disks...też powinno zadziałać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 A próbowałeś jako root zmienić prawa dostępu dla grupy users do dysku w katalogu /dev np. /dev/hda .... Bardzo zły pomysł. Nie ma potrzeba nadawać komuś dostępu do całego dysku, skoro można to zrobić w normalny sposób (parametry fmask, dmask, gid i uid). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 wszystko zależy ile osób korzysta z kompa...dla mnie jednego wystarczy ten sposób ...bo najszybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=27002 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvr Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 Oczywiście MASZ RACJE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi