tsiru Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Witam ! Nie wiem czy to dobry dział, ale warto spróbować. Chciałbym się połączyć przez ssh z kolegą, który jest za natem i nie ma niestety publicznegi IP (ja mam). Serwer sieci lokalnej jest oczywiście na (_linuxie_ → Linuksie) ORT. Czy to jest możliwe, a jeśli tak, to w jaki sposób ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 bramka sieci lokalnej ( serwer ) musi przekierowywać swój port na port 21 twojego kolegi gdzie jest ssh takie coś uzysuje sie poprzez odpowiednie wpisy w iptables amianowicie przy użyciu DNAT ( Destination NAT i preroutingu na serwerze ). Suma sumarum taki wpis powinien się znaleśc na sererze w sieci lokalnej twojego kumpla: iptables -A PREROUTING -t nat -s 0/0 -p tcp --dport port_pierzekierowany -j DNAT --to-d estination ip_kumpla_w_sieci:21 tylko nie jestem pewien tego -t nat ale to już zapewne ktoś ci pomoże jeszcze tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrReal Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 macmus napisał już na czym polega rozwiązanie problemu. Ja pozwolę sobie tylko uściślić odpowiedz. Więc domyślnym portem dla ssh jest 22 (oczywiście jak sobie ustawisz to 21 też będzie działać) a przekierowanie robi się tak: iptables -A FORWARD -i $EXTIF -p tcp --dport 2222 -d $IP -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 2222 -j DNAT --to $IP:22 -i $EXTIF $EXTIF - interfejs zewnętrzny na serwwerze (np. eth1) $IP - IP komputera w LANie Jako że najprawdopodobniej admin nie zgodzi się na przekierowanie portu 22 więc w zamian przekieruje dowolny inny (tzn prawie dowolny - wiadomo o co chodzi), w moim przykładzie jest to 2222. Czyli połączenia przychodzące na port 2222 są przekierowywane na komp w LANie na port 22. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 iptables -I FORWARD -p tcp -d $DSTIP --dport $DSTPRT -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -i $EXTDEV -s $ALLOWFROM -d $SRCIP --dport $SRCPRT -j DNAT --to $DSTIP:$DSTPRT gdzie # $SRCPRT -port na komputerze z ktorego przekierowujemy. # $SRCIP -IP komputera z ktorego przekierowujemy. # $DSTIP -IP komputera do ktorego przekierowujemy # $DSTPRT -port na ktory bedziemy przekierowywac. # $ALLOWFROM -ktore komputery maja prawo wysylac do nas... Już kiedyś pisałem o tym pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 bo tak 21 to Web EX 1.2, 1.3 iptables -A FORWARD -i $EXTIF -p tcp --dport 2222 -d $IP -j ACCEPT nie napisałem tej linjki ale uważałem ze nasz port na który chcemy się łaczyć jest forwardowany do sieci ( łańcuch forward ) przez serwer z tego interfejsu. to tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsiru Napisano Maj 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Super ! Dzięki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi