Yuo Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 mam FC3 z Chipa special Linux Zima 2004. Gdy próbowałem jakoś dobrać się do jądra, próbowałem 4 poleceniami, które podaje Chip: make config make menuconfig make xconfig make gconfig wszystkie próbowałem uruchamiać z konsoli w trybie administratora pod KDE. próby uruchomienia: [root@yuo yuo]# make config make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `config'. Stop. [root@yuo yuo]# make xconfig make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `xconfig'. Stop. [root@yuo yuo]# make menuconfig make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `menuconfig'. Stop. [root@yuo yuo]# make gconfig make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `gconfig'. Stop. [root@yuo yuo]# i tak się to kończy. jak sobie z tym poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Z tego co widzę nie jesteś w katalogu ze źródłami jądra /usr/src/linux-wersja-jądra Stwórz sobie również link symboliczny ls -n /usr/src/linux-wersja-jądra linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 A co jesli po standardowej instalacjo Fedory 3 z Chip'a w katalogu /usr/src znajduje się tylko katalog RedHat, w ktorym jest kilka katalogow ale w zaden sposob nie przypomina to jadra do kompilacji. Jak wtedy mozna przekompilowac jądro? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuo Napisano Maj 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 mam podobną sytuację, co Apache: /usr/src redhat >> BUILD >>>> athlon >>>> i386 >>>> i486 >>>> i586 >>> i686 >>>> noarch >> RPMS >> SOURCES >> SRPMS wszystkie katalogi są puste :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Przecież trzeba samemu skombinowac źródła jądra (najlepiej te dystrybucyjne) Jeśli macie problemy juz na tym etapie, to nie wiem czy jest sens na tym poziomie wiedzy próbować w ogóle rekompilować jądro. W konfiguratorze jest pierdyliard opcji i ciężko będzie Wam poustawiać to co potrzeba. Można wiedziec po co w ogóle chcecie kompilować kernel? W więksozści przypadków nie trzeba tego robić :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Wiec tak, chce rekompilowac poniewaz chce wlaczyc "quota" inaczej mi sie nie udaje jak tylko przekompilowanie jadra (wyskakuje ze kernel nie obsluguje quota). Wczesniej zrobilem to w ten sposbo ze na jadro bodajze 2.6.4 kompilowalem 2.6.11.7 tam w menu config wlaczalem quota i inne, wtedy zadzialalo. Niestety teraz mam inny sprzet niz wczesniej na ktorym jadro 2.6.11.7 juz nie kompiluje sie tak latwo jak na poprzednim (tzn. wyskakuje wiecej bledow) dlatego chcialbym przekompilowac stare. Pozdrawiam P.S. Moze ktos napisac co trzeba minimalnie wlaczyc w menuconfig aby kernel prawidlowo obslugiwal dyski SATA. Probowalem z roznymi konfiguracjami i mimo to ze dzialaja to ciagle cos nie gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 chce rekompilowac poniewaz chce wlaczyc "quota" inaczej mi sie nie udaje jak tylko przekompilowanie jadra (wyskakuje ze kernel nie obsluguje quota). Coś źle konfigurowałeś, bo quota jest standardowo włączona: [y4kk0@X networking]$ grep -i quota /boot/config-2.6.11-1.27_FC3 CONFIG_XFS_QUOTA=y CONFIG_QUOTA=y CONFIG_QUOTACTL=y [y4kk0@X networking]$ (No chyba, że są jeszcze jakieś inne opcje, o których mi nie wiadomo). Nie wiem jak jeszcze włączałeś quote, bo niektóre opisy w necie są przestarzałe i nie działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 wszystko robilem wedlug tego opisu -> http://www.jtz.org.pl/Html/mini/Quota.pl.html A w skrocie to dodawalem odpowiednie polecenie w pliku /etc/fstab/, a pozniej zakladalem pliki quota.user w katalogu na ktory zakladalem quote. Przy ladowaniu wyskakiwal komunikat ze Quota not supported in Kernel czy jakos tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 To jest jakis nieźle stary opis. Kiedyś próbowałem robić cos takiego, ale u mnie pluło się o zły format quoty czy jakos tak (ja się serwerowymi sprawami nie zajmuję i robiłem to tylko z ciekawości ;-) ). To powinno działać → http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...-STORAGE-QUOTAS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi