Skocz do zawartości

Jądro - Inne Metody Kompilacji?

Yuo

Rekomendowane odpowiedzi

mam FC3 z Chipa special Linux Zima 2004. Gdy próbowałem jakoś dobrać się do jądra, próbowałem 4 poleceniami, które podaje Chip:

make config

make menuconfig

make xconfig

make gconfig

wszystkie próbowałem uruchamiać z konsoli w trybie administratora pod KDE.

próby uruchomienia:

[root@yuo yuo]# make config
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `config'. Stop.
[root@yuo yuo]# make xconfig
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `xconfig'. Stop.
[root@yuo yuo]# make menuconfig
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `menuconfig'. Stop.
[root@yuo yuo]# make gconfig
make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `gconfig'. Stop.
[root@yuo yuo]#

i tak się to kończy. jak sobie z tym poradzić?

A co jesli po standardowej instalacjo Fedory 3 z Chip'a w katalogu /usr/src znajduje się tylko katalog RedHat, w ktorym jest kilka katalogow ale w zaden sposob nie przypomina to jadra do kompilacji. Jak wtedy mozna przekompilowac jądro?

Pozdrawiam

Przecież trzeba samemu skombinowac źródła jądra (najlepiej te dystrybucyjne) <_<

Jeśli macie problemy juz na tym etapie, to nie wiem czy jest sens na tym poziomie wiedzy próbować w ogóle rekompilować jądro. W konfiguratorze jest pierdyliard opcji i ciężko będzie Wam poustawiać to co potrzeba.

Można wiedziec po co w ogóle chcecie kompilować kernel? W więksozści przypadków nie trzeba tego robić :]

Wiec tak, chce rekompilowac poniewaz chce wlaczyc "quota" inaczej mi sie nie udaje jak tylko przekompilowanie jadra (wyskakuje ze kernel nie obsluguje quota). Wczesniej

zrobilem to w ten sposbo ze na jadro bodajze 2.6.4 kompilowalem 2.6.11.7 tam w menu config wlaczalem quota i inne, wtedy zadzialalo. Niestety teraz mam inny sprzet niz wczesniej na ktorym jadro 2.6.11.7 juz nie kompiluje sie tak latwo jak na poprzednim (tzn. wyskakuje wiecej bledow) dlatego chcialbym przekompilowac stare.

Pozdrawiam

P.S. Moze ktos napisac co trzeba minimalnie wlaczyc w menuconfig aby kernel prawidlowo obslugiwal dyski SATA. Probowalem z roznymi konfiguracjami i mimo to ze dzialaja to ciagle cos nie gra.

chce rekompilowac poniewaz chce wlaczyc "quota" inaczej mi sie nie udaje jak tylko przekompilowanie jadra (wyskakuje ze kernel nie obsluguje quota).

Coś źle konfigurowałeś, bo quota jest standardowo włączona:

[y4kk0@X networking]$ grep -i quota /boot/config-2.6.11-1.27_FC3
CONFIG_XFS_QUOTA=y
CONFIG_QUOTA=y
CONFIG_QUOTACTL=y
[y4kk0@X networking]$

(No chyba, że są jeszcze jakieś inne opcje, o których mi nie wiadomo).

Nie wiem jak jeszcze włączałeś quote, bo niektóre opisy w necie są przestarzałe i nie działają.