Soleth Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Mam kilka pytań odnośnie fedory 3 i KDE 3.3 . Otóż: 1. Jak ustawić odległość między ikonami na pulpicie, bo jest bardzo duża, a nie moge znaleść tego, gdzie to sie zmienia 2. jak zamontowac partycje windowsa, zeby ładowały sie przy starcie systemu (fat32) 3. jak zainstalowac czcionki z windowsa, zeby mozna je bylo wybrac jako standardowe 4. co zrobic, zeby mozna bylo nie tylko czytac pliki z partycji windowsa, ale tez na nia zapiswac spod (_linuxa_ → Linuksa) ORT (fat32) To chyba na razie tyle Jak cos jeszcze wyjdzie to napisze Prosze o pomoc! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Co do 1. to na pulpicie Prawy przycisk myszy-> konfiguruj pulpit->Zachowanie-> Ikony plików i tam jest opcja automatycznie wyrównij ikony i ją odznacz. Będziesz sobie mógł ustawić w dowolnej odległościi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 1. Edytuj plik /usr/share/config/kdeglobals i poszukaj sekcji DesktopIcons. Następnie umieść wniej coś na wzór: [DesktopIcons] Size=32 GridXSpacing=50 DesktopGridSpacing=60,15 Tak jest u mnie i myślę, że OK 2. i 4. Najlepiej w katalogu /mnt utwórz kilka katalogów (w zależności ile masz partycji windy, np "C:", "D:" itd.), a następnie w pliku /etc/fstab umieść tyleżsamo razy taki oto wpis: /dev/hda1 /mnt/C: vfat user,codepage=852,iocharset=utf8,rw,umask=0,uid=0,gid=0 Oczywiście hda1 i C: zamieniasz na inne pozycje, a nie kilka razy to samo Odstępy między wyrazami zachowaj tak, jak pokażą Ci to umieszczone tam już uprzednio wpisy. Dostęp do zapisu i odczytu na tych dyskach będzie miał każdy użytkownik. Jesli nie wiesz, jaki X przy hdaX mają twoje dyski windy, to możesz to łatwo zobaczyć w Narzędzia systemowe -> Przeglądarka sprzętu lub w programie fdisk. 3. Sam chętnie się dowiem Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 3. jak zainstalowac czcionki z windowsa, zeby mozna je bylo wybrac jako standardowe Zobacz OPIS TUTAJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 co do fat to gajownik nieprzypadkiem napisal tego posta http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=4544 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Maj 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Ok dzieki wielkie, biore sie za robote ___________________________ Ok sprawa wyglada tak: Partycje zamontowane, same sie ładują, mam do nich chyba pełny dostęp Pozatym czcionki zainstalowane. Co do 1 punktu to mi nie wychodzi. A teraz pojawilo sie kilka nowych rzeczy: 5. Obecnie mam kernel 2.6.9-1.667 chyba czy jakos tak. Przy próbie zainstalowania nowszego jajka mam taki kominikat: [root@localhost Kernel]# rpm -ivh kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686.rpm ostrzeżenie: kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 4f2a6fd2 bł±d: Niespełnione zależno¶ci: udev >= 039-10.FC3.7 jest wymagany przez kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686 selinux-policy-targeted < 1.17.30-2.94 jest w konflikcie z kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686 o ile udev trzeba sciagnac i zainstalowac, to co to jest te drugie? 6. Jak wlaczam fedore, to pojawia mi sie ekran logowania. Musze wpisac użytkownika i haslo, a potem domyslnie laduje mi sie gnome. Jesli chce zaladowac KDE, musze kliknac na "sesja" i wybrac KDE i tak kazdorazowo przy wlaczaniu linuksa. Jak mam zrobic, zeby logowac sie bez zadnych pytan od razu do KDE do linuksa, bez zadnych hasel ani uzytkownikow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 5. Obecnie mam kernel 2.6.9-1.166 chyba czy jakos tak. Przy próbie zainstalowania nowszego jajka mam taki kominikat: [root@localhost Kernel]# rpm -ivh kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686.rpm ostrzeżenie: kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686.rpm: Sygnatura V3 DSA: NOKEY, key ID 4f2a6fd2 bł±d: Niespełnione zależno¶ci: udev >= 039-10.FC3.7 jest wymagany przez kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686 selinux-policy-targeted < 1.17.30-2.94 jest w konflikcie z kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686 o ile udev trzeba sciagnac i zainstalowac, to co to jest te drugie? 6. Jak wlaczam fedore, to pojawia mi sie ekran logowania. Musze wpisac użytkownika i haslo, a potem domyslnie laduje mi sie gnome. Jesli chce zaladowac KDE, musze kliknac na "sesja" i wybrac KDE i tak kazdorazowo przy wlaczaniu linuksa. Jak mam zrobic, zeby logowac sie bez zadnych pytan od razu do KDE do linuksa, bez zadnych hasel ani uzytkownikow? Do 5 Poprawka wzmacniająca bezpieczeństwo twojej Fedorki Instalujesz nowe jądro, potrzebujesz do niego nowego patcha. Do 6 Co do sposobu uruchamiania KDE domyślnie, to mógłbyś poszukać na forum, bo było o tym z milion razy. Choćby tu A co do automatyczego logowania to masz w KDE takie coś, co się nazywa Centrum Sterowania, tam z kolei Administracja Systemu i w tym Menedżer logowania. Tam sobie musisz zaznaczyć, kto ma się logować domyślnie bez hasła (i ewentualnie z jakim opóźnieniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Maj 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Hm. Wlasnie chodzi o to ze w centrum steroweania pozmieniale, ale i tak ciagle pytalo o uzytkownika i haslo, a wlaczal sie gnome. A apropo jajka. Jaki to patch? Moze jeszcze gdzie go znajde? i jak go zainstalowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 o ile udev trzeba sciagnac i zainstalowac, to co to jest te drugie? Polityka bezpieczeństwa stosowana przez SELinux. W nowym jądrze się troche pozmieniało, więc też będziesz musiał wgrać nowsze selinux-policy-targeted. Nie prościej użyć do tego programu, który sam za Ciebie wszystko zrobi? /update/ Jeśli chodzi o automatyczne logowanie, to musisz zmienić GDM na KDM → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5142 Żadnych dodatkowych patchy do jądra nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 apropo jajka. Jaki to patch? Moze jeszcze gdzie go znajde? i jak go zainstalowac O co pytasz? Przecież ci wypluwa, że musisz mieć selinux-policy-targeted dopasowany do jądra, więc musisz doinstalować inny. Selinux to jest właśnie patch do jądra plus zestaw narzędzi, które mają wzmacniać bezpieczeństwo. btw zainteresuj się apt albo yum to unikniesz wielu problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Selinux to jest właśnie patch do jądra SELinux został włączony do jąder z serii 2.6, więc już nie jest patchem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 No dobra, niech ci będzie. Nie będę się spierał z Moderatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Co do 1 punktu to mi nie wychodzi. Hmmm, dziwne. Wychodziło mi wszędzie gdzie konfigurowałem FC3 Trudno mi powiedzieć dlaczego Tobie nie wychodzi. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Maj 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 o ile udev trzeba sciagnac i zainstalowac, to co to jest te drugie? Polityka bezpieczeństwa stosowana przez SELinux. W nowym jądrze się troche pozmieniało, więc też będziesz musiał wgrać nowsze selinux-policy-targeted. Nie prościej użyć do tego programu, który sam za Ciebie wszystko zrobi? /update/ Jeśli chodzi o automatyczne logowanie, to musisz zmienić GDM na KDM → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5142 Żadnych dodatkowych patchy do jądra nie potrzeba. Problem polega na tym, ze nie moge update.owac nic przez interne, bo go nie posiadam na razie. Zeby go podlaczyc musze najpierw zainstalowac nowszego kernela... A teraz pisze spod windy Wiec wlasnie... Co mam zrobic z tym fantem? A jeszcze cos. Jak chce odpalic RPMy to zamiast instalowac wlacza mi sie "zarządca archiwów" i mi pokazuje co w tych RPMach jest. Mam ustawic, zeby z czego otwieralo te pliki? Jakie skojarzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Problem polega na tym, ze nie moge update.owac nic przez interne, bo go nie posiadam na razie. No to spróbuj to zaintalować yumem: yum update kernel-numerki.rpm udev-numerki.rpm selinux-policy-targeted-numerki.rpm (też potrafi instalować paczki z dysku). Proponowałbym jednak najpierw zaktualizować yuma. A jeszcze cos. Jak chce odpalic RPMy to zamiast instalowac wlacza mi sie "zarządca archiwów" i mi pokazuje co w tych RPMach jest. Mam ustawic, zeby z czego otwieralo te pliki? Jakie skojarzenie? Nie wiem czy jest sens. Większośc paczek i tak potrzebuje jakichś zależności, a z tego co kiedyś widziałem, to taki graficzny programik dostarczany z Fedorą instalował paczki z opcją --nodpes (może to juz naprawili, nie wiem). Jednym słowem nie działało tak jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi