Skocz do zawartości

Moje Kilka Pytań

Soleth

Rekomendowane odpowiedzi

Problem polega na tym, ze nie moge update.owac nic przez interne, bo go nie posiadam na razie. Zeby go podlaczyc musze najpierw zainstalowac nowszego kernela...

A niby dlaczego nie możesz podłączyć się do internetu ze standardowym kernelem? :huh:

Co do punktu 1: ikony ci się rozbiegają, jeśli masz zaznaczoną opcję "przyciągnij do siatki" (ppm na pulpicie/ikony/...). Odznacz to i poustawiaj je, jak chcesz. Dla lepszego efektu mozesz tez zmienić rozmiar ikon (Centrum sterowania/wygląd i motywy/ikony/zaawansowane)

A niby dlaczego nie możesz podłączyć się do internetu ze standardowym kernelem?

Nie moge, bo chce zainstalowac moja neostrade speedtoucha sposobem, ktory na tej stronce znalazlem :) A do tego musze miec kernel co najmniej 2.6.10 ;)

Z przeciaganiem do siatki to wiem ;) Ale ja bym chcial zeby mi przyciagalo do "ciasnej" siatki. Rozmiar ikonek na samym poczatku po zainstalowaniu distro zmienilem.

Co do yuma. Sciagnalem chyba najnowszego, odinstalowalem tego co mialem, zainstalowalem najnowszego. Ale jak przez yuma chce update'owac to mi krzyczy takie cos:

[root@localhost Kernel]# yum update kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686.rpm

You have enabled checking of packages via GPG keys. This is a good thing.
However, you do not have any GPG public keys installed. You need to download
the keys for packages you wish to install and install them.
You can do that by running the command:
    rpm --import public.gpg.key

Alternatively you can specify the url to the key you would like to use
for a repository in the 'gpgkey' option in a repository section and yum
will install it for you.

For more information contact your distribution or package provider.

Tylko jak ja mam z konsoli tego keya sciagnac jak nie mam neta :/ A nie mozna go sciagnac w windzie, a potem w jaimsc pliku go wkleic czy podac przy instalacji yum'em?

Aha i jeszcze jedno. Jaka komenda przechodzi sie folder wyzej ? :huh: Bo jak pisze cd.. to mowi ze nie zna takiej. A mandrake ją znał... :blink:

Dzieki za cala dotychczasowa pomoc i mam nadzieje, ze bede dalej ja od Was otrzymywal :):rolleyes:

Aha i jeszcze jedno. Jaka komenda przechodzi sie folder wyzej ? :huh: Bo jak pisze cd.. to mowi ze nie zna takiej.

cd ..

a jak chcesz przeniesc sie do katalogu w ktorym byles wczesniej, nie koniecznie katalogu wyzej to

cd -

Co do yuma. Sciagnalem chyba najnowszego, odinstalowalem tego co mialem, zainstalowalem najnowszego. Ale jak przez yuma chce update'owac to mi krzyczy takie cos:

[root@localhost Kernel]# yum update kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686.rpm

You have enabled checking of packages via GPG keys. This is a good thing.
However, you do not have any GPG public keys installed. You need to download
the keys for packages you wish to install and install them.
You can do that by running the command:
    rpm --import public.gpg.key

Alternatively you can specify the url to the key you would like to use
for a repository in the 'gpgkey' option in a repository section and yum
will install it for you.

For more information contact your distribution or package provider.

Tylko jak ja mam z konsoli tego keya sciagnac jak nie mam neta :/ A nie mozna go sciagnac w windzie, a potem w jaimsc pliku go wkleic czy podac przy instalacji yum'em?

Dzieki za cala dotychczasowa pomoc i mam nadzieje, ze bede dalej ja od Was otrzymywal :):rolleyes:

Wyedytuj sobie yum.conf w taki sposb, żeby nie pytał cię o klucz

gpgcheck=0

Wyedytuj sobie yum.conf w taki sposb, żeby nie pytał cię o klucz

gpgcheck=0

To nie jest łądny sposób rozwiązania problemu. W przypadku paczek z aktualizacje wystarczy zrobić tak jak jest napisane tutaj → http://faq.fedora.pl/#gpgsig (pierwsze polecenie). W przypadku następnych wystarczy pościągać klucze na dysk i potem wpisywać:

rpm --import RPM-LIVNA-GPG-KEY

itd. w katalogu ze ściągniętymi kluczami.

Ze względów bezpieczeństwa lepiej jest mieć włączone sprawdzanie sygnatur GPG.

Jeśli chodzi zaś o aktualizację kernela, to miałeś podać jeszcze udev i selinux-policy-targeted, bo znowy się będzie pluło o niespłenione zależności.

/edit/

Odnośnie cd.. -- najprawdopodobniej w Mandrake'u był alias 'cd..'='cd ..' i dlatego widziało to polecenie.

Witam!

Mam taki pgoblem. Próbuje zainstalować GTK+-2.4.10, które jest mi potrzebne żeby zainstalować GNUGadu. Ale podczas instalacji ze źródeł mówi mi takie coś:

checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config

checking for glib-2.0 >= 2.4.0    atk >= 1.0.1    pango >= 1.4.0... Package atkwas not found in the pkg-config search path.

Perhaps you should add the directory containing `atk.pc'

to the PKG_CONFIG_PATH environment variable

No package 'atk' found

configure: error: Library requirements (glib-2.0 >= 2.4.0    atk >= 1.0.1    pango >= 1.4.0) not met; consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if your libraries are in a nonstandard prefix so pkg-config can find them.

Atk mam zainstalowanego atk-1.8.0-2, pango: pango-1.6.0-7

A gliba mam glib-1.2.10-15, a jak wpisuje "yum update glib" to on mi mowi ze "nothing to do". Nawet zainstalowalem yumem glib2, glib2-2.4.7-1 także wszystko powinno być ok.

HELP!! :shock:

:blink: