Skocz do zawartości

Fstab Problem

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Mój fstab wygląda tak:

This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
LABEL=/12               /                       ext3    defaults        1 1
none                    /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
none                    /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
none                    /proc                   proc    defaults        0 0
none                    /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=SWAP-hde2         swap                    swap    defaults        0 0
/dev/hda                /media/cdrom            auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0
/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

Jest to wersja powstała przy instalacji systemu. Mój problem jest następujący: przy próbie zamontowanie cd-rom'u wyskakuje komunikat treści:

mount: can't find /mnt/cdrom in /etc/fstab or /etc/mtab

Co powinienem zmienić ?

No nie dziwne, że nie może znaleźć /mnt/cdrom, skoro ścieżka prowadzi do /media/cdrom ;)

A jak Ty montujesz tę płyte? Jest noauto, więc chyba z konsoli? Jeżeli tak, to jakim poleceniem ?

[edit]

Masz ustawiony cdrom na hda? A swap na hde? Nice :huh:

Masz ustawiony cdrom na hda? A swap na hde? Nice  :huh:

Aaaaaa widzisz to jest taki jeden paskudny myk z RAID'em :P

No ale serio ...to dlaczego to się tak wygenerowało? Czekam nadal a odpowiedź do pierwszzego posta

mount: can't find /mnt/cdrom in /etc/fstab or /etc/mtab

Gdzie dostajesz taki komunikat? Jak wpiszesz:

mount /media/cdrom

to Ci się normalnie podmontuje.

dlaczego to się tak wygenerowało?

Przecież dobrze się wygenerowało. Zgodnie z FHS 2.3 w katalogu /media powinno montować się takie rzeczy → http://www.pathname.com/fhs/pub/fhs-2.3.ht...MEDIAMOUNTPOINT

Aaaale o co w ogóle chodzi??? :P To znaczy, jak próbujesz montować tę płytę?

Jeśli usiłujesz zamonotwać CD-ROM w konsoli do katalogu /mnt/cdrom , to najpierw musisz mieć taki katalog na dysku (bo standardowo płytka pojawia się jako /media/cdrom).

czyli albo najpierw mkdir /mnt/cdrom i dopiero potem mount /mnt/cdrom

albo też od razu mount /media/cdrom ;);)

a jeśli robi ci się tak przy próbie odczytania płytki w jakimś programie, to w ustawieniach tej aplikacji zmień wpis dotyczący ścieżki do CD-ROM (na /media/cdrom)

albo ewentualnie zrób mkdir /mnt/cdrom i wyedytuj fstab, zamieniając /media/cdrom na /mnt/cdrom

Ahhha, no w porządku ale:

1.Dlaczego w takim razie w pierwszym polu linijki cd-rom (czyli tam gdzie ma być urządzenie lub adres zdalnego systemu plików do zamontowania) jest /dev/hda to, że jeszcze się męcze z p rzeinaczeniem z /dev/hde na /dev/hda HDD to nie znczy że chcę tam mieć cdrom'a(apropos jak to zmienić mam kontroler RAID na płycie głównej ale RAID nie jest założony i przełącanie na IDE nic nie zmienia)

(

PRZYPUSZCZENIE:wydaje mi się, że może dlatego że w /dev w ogóle nie ma takiego katalogu. Ale skoro tak to:

1a. Dlacego nie stworzył mi się on (od tego chyba jest przy każdym starcie systemu udev)?

1b. Czy stąd wynika, że mogę sobie bezkarnie dowolne urządzennie nazwać dowolnyą nazwą dowolnego katalogu z /dev? Przecież moja linijka mówi tyle:

zamontuj urządzenie /dev/hda w katalogu /media/cdrom
no kurcze /dev/hda ni jak mi się nie kojaży z cd-rom'em :o

)

Proszę poprawcie mnie jeśli się mylę..

Pozdrawiam

1.Dlaczego w takim razie w pierwszym polu linijki cd-rom (czyli tam gdzie ma być urządzenie          lub  adres zdalnego systemu plików do zamontowania) jest  /dev/hda

Bo masz podpięty CD-ROM pod pierwszy kontroler na płycie jako primary master?

no kurcze /dev/hda ni jak mi się nie kojaży z cd-rom'em  :o

A niby dlaczego ma się kojarzyć z CD-ROMem albo z dyskiem twardy? Nazwa hda mówi tylko gdzie jest podpięte dane urządzenia i co to za rodzaj złącza (IDE).

Bo masz podpięty CD-ROM pod pierwszy kontroler na płycie jako primary master?

A jak to zmienić żeby było po ludzku? czyli cd'ek na /dev/cdrom i dysk na /dev/hda

(Rozumiem że moje przypuszczenie było słuszne)

Tak masz rację po mount /media/cdrom w konsoli jest ok ale w KDE na pulpicie jest ikoa rprzeglądania m.in.cd-rom'u i tam też we właściwościach jest podane /mnt/cdrom i to właśnie w tym momęncie wyskakuje ten blad :/

Przeciez jest po ludzku.

po ludzku jest (na ile są standarty)

czyli cd'ek na /dev/cdrom i dysk na /dev/hda

Rozkręć kompa i poprzepisaj taśmy.

No z tymi taśmami to nie jest tak łatwo bo mam plytę ABIT BX133 RAID i tam jest tak (na ile znalazłem w necie), że są dwa kontrolery i ten "zwyczajny" widzi sloty IDE1, IDE2 ale one są na UDMA 33 więć strasznie by mi zwolniły dysk (UDMA 100) z kolei drugi kontroler (ten ( (f)RAID'owy ) widzi dwa sloty IDE3 i IDE4 (na UDMA 100) ja mam dysk podłączony do IDE3 więc taśmy na 33-kę nie przełorzę. Natomiast cd-rom'a mam na IDE2(33).

Jak sobie przełączyłem dysk na IDE4 (100)to w systemie zamiast hde był hdg.

Jakieś pomysły?

P.S.

(Rozumiem że moje przypuszczenie było słuszne)

Które?

Omg to po

PRZYPUSZCZENIE:

:P

po ludzku jest (na ile są standarty)

czyli cd'ek na /dev/cdrom i dysk na /dev/hda

To nie są żadne stadardy. /dev/cdrom jest zwykle symlinkiem to prawidłowego urządzenia. Mi system samemu to robi. W fstabie jednak lepiej wskazywac prawdziwe pliki urządzeń. Tak samo dysk wcale nie musi być na hda. Oznaczenia są takie jak miejsce podpięcia w komputerze i tyle. Ktoś może mieć sda (dyski sata i SCSI) lub hde (3 kontrole na płycie).

Gdzieś wyczytał o tych niby stadardach? W internecie jest sporo bzdur, więc nie wierzyłbym wsyzstkiemu. Wszystko masz poprawnie w systemie.

No z tymi taśmami to nie jest tak łatwo bo mam plytę ABIT BX133 RAID

http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html#fakeraid

i tam jest tak (na ile znalazłem w necie), że są dwa kontrolery i ten "zwyczajny"  widzi sloty  IDE1, IDE2 ale one są na  UDMA 33 więć strasznie by mi zwolniły dysk (UDMA 100) z kolei drugi kontroler (ten ( (f)RAID'owy ) widzi dwa sloty IDE3 i IDE4 (na  UDMA 100) ja mam dysk podłączony do IDE3 więc taśmy na 33-kę nie przełorzę. Natomiast cd-rom'a mam na IDE2(33).

Jak sobie przełączyłem dysk na IDE4 (100)to w systemie zamiast hde był hdg.

Czyli wszystko jest w porządku :P

Urządzenia w Linuksie podpięte pod pierwszy kontroler widoczne są jako hda (primary master) i hdb (primary slave)

pod drugi kontroler: hdc (secondary master) i hdd (secondary slave)

pod trzeci kontroler: hde (master) i hdf (slave)

pod czwarty kontroler: hdg (master) i hdh (slave)

itd.

Po co chcesz mu na siłę przypisać hda?

Jesli chodzi o te przypuszczenia, to są one błędne :P

/update/

Jeśli chodzi o tę ikonke w KDE, to sobie popraw na /media/cdrom. Mi działa poprawnie.