darecki_waw Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Witam, przy probie odpalenie Dovecot(Fedora 3) wywala mi blad: Uruchamianie Dovecot Imap: Fatal: listen(110) failed: Address already in use co jest z tym nie tak dzialam na domyslnych ustawieniach jedynie co zmienilem to trzy opcje: protocols = pop3 imap_listen = *:143 pop3_listen = *:110 poza tym nic nie zmienilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ysio Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Masz inny serwer poczty uruchomiony. netstat -a a poza tym przejrzyj /etc/init.d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darecki_waw Napisano Maj 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 faktycznie mialem odpalony innego pop3 ale teraz juz mi biega ale jest problem z logowaniem uzytkowników - czy ktos moze cos podpowiedziec jak to skonfigurowac ?? teraz nie moge sie zalogowac wywala mi error: The connection to the server has failed. Account: '[email protected]', Server: 'pop3.domena.pl', Protocol: POP3, Port: 110, Secure(SSL): No, Socket Error: 10060, Error Number: 0x800CCC0E oto moj dovecot.conf: protocols = pop3 pop3_listen = *:110 log_path = /var/log/dovecot info_log_path = /var/log/dovecot.info login_dir = /var/run/dovecot-login login = pop3 default_mail_env = mbox:~/mail/:INBOX=/var/mail/%u mbox_locks = fcntl auth = default auth_mechanisms = plain auth_userdb = /etc/passwd auth_passdb = /etc/shadow auth_user = root popzez telnet wywala mi: Could not open connection to the host, on port 110 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bziumik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Może jeszcze sprawdź czy w Ustawienia sytemowe->poziom bezpieczeństwa masz ustawioną kartę sieciową (np. eth0) jako zaufaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darecki_waw Napisano Maj 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 faktycznie nie mialem wlaczonej jako zaufanej, po wlaczeniu mam nastepny problem i po roznych zmianach juz mnie cos trafia :] zwraca mi taki blad: Your server has unexpectedly terminated the connection. Possible causes for this include server problems, network problems, or a long period of inactivity. Account: '[email protected]', Server: 'pop3.domena.pl', Protocol: POP3, Port: 110, Secure(SSL): No, Error Number: 0x800CCC0F i o co tu chodzi ?? aktualny moj dovecot.conf: protocols = imap pop3 imap_listen = *:143 pop3_listen = *:110 ssl_disable = yes login = imap login_executable = /usr/libexec/dovecot/imap-login login = pop3 login_executable = /usr/libexec/dovecot/pop3-login default_mail_env = mbox:~/mail/:INBOX=/var/mail/%u auth = default auth_userdb = passwd auth_passdb = pam auth_user = dovecot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bziumik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 auth_passdb = pam u mnie jest : auth_passdb = shadow ale to nie jest chyba przyczyna. Sprawdź z serwera czy działa Sendmail, wysyłanie poczty: telnet <IP serwera> 25 jeśli gdzieś będzie "connected to ..." i nie będzie komunikatów o błędach, braku możliwości połączenia itp. to jest OK, napisz quit <enter> odbieranie : telnet <IP serwera> 110 komunikaty j.w. napisz quit <enter> Możesz powtórzyć to i zamiast IP wpisać nazwę serwera taką jaka jest w pliku /etc/hosts, jeśli to przejdzie to raczej szukaj błędów poza Sendmailem. Może brak wpisów w /etc/resolv.conf, może coś nie tak z DNS, lub coś nie tak w ustawieniach samego Outlooka, braku wpisów o DNS we właściwościach TCP/IP na PC. Można spróbować w ustawieniach konta pocztowego w Outlooku wpisać zamiast nazwy serwera SMTP i POP3 jego IP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darecki_waw Napisano Maj 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 po telnet dzial i wysylanie rowniez jednak jak proboje odebrac poczte poprzez OE to wywala mi ze serwer nie odpowiada i jak dam stop to taki komunikat: A time-out occurred while communicating with the server. Account: '[email protected]', Server: 'pop3.serwer.pl', Protocol: POP3, Port: 110, Secure(SSL): No, Error Number: 0x800CCC19 a w /var/log/maillog wywala mi blad: May 23 11:00:32 localhost dovecot: Dovecot starting up May 23 11:00:50 localhost pop3-login: Login: user [x.x.x.x] May 23 11:00:50 localhost pop3(user): open(/var/spool/mail/%, O_CREAT) failed: Permission denied May 23 11:00:50 localhost pop3(user): mkdir_parents(/var/spool/mail//.imap/INBOX) failed: Permission denied a tak obecnie wyglada moj dovecot.conf: protocols = pop3 pop3s imap_listen = x.x.x.x:143 pop3_listen = x.x.x.x:110 ssl_disable = no ssl_key_file = /usr/share/ssl/private/dovecot.pem login_dir = /var/run/dovecot-login login = imap login_executable = /usr/libexec/dovecot/imap-login login = pop3 login_executable = /usr/libexec/dovecot/pop3-login default_mail_env = mbox:/var/spool/mail/:INBOX=/var/spool/mail/% mbox_locks = fcntl pop3_process_size = auth = default auth_mechanisms = plain auth_userdb = passwd auth_passdb = shadow auth_user = root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi