Chamaeleo Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Czy ktoś mi moze powiedzieć po co aktualizować jądro do nowszej wersji? Chodzi mi o to, iż po aktualizacji od początku muszę instalować paczki dla neostardy, do obsługi partycji ntfs itd. Czy jest jakis sens w utrudnianiu sobie życia? A może wytarczy tylko zrobić dowiązania do nowego jądra? Mam jeszcze tyle pytań, a wiary coraz mniej. Ale nie poddam się. Pozdrawiam wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 dowiązanie do nowego jądra :shock: :shock: :shock: :shock: istnieje coś takiego ? nie wiem nie zna sie ale brzmi to nadwyraz dziwnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Dowiązania nie będą działać, bo moduły musza być skompilowane do danego jądra. A jesli chodzi o aktualizację, to jest jak najbardziej zalecana. Najważniejsze to połatane dziury, nowe funkcje, szybsza praca niektórych komponentów i poprawienie innych błędów (np. ze standardowym jądrem w FC3 MPlayer zarzyna procesor). Jesli chodzi o NTFS, to w rpm.livna.org są odpowiednie pakiety (nie sprawdzałem jak działają). W przypadku neostrady można wykorzystywać moduły z jądra (ale chyba tylko z modemem Thompson Speedtouch). Siedzenie na starym, dziurawym jądrze powinno być karane ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Maj 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Zrozumiałem, iż aktualizacja jest wskazana, a moduły należy skompilować względem nowego jądra. A czy wszystkie moduły należy kompilować i ile takich modułów może być przykładowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Tylko te zewnętrzne, tzn. NTFS, nVidia, ATI czy co tam używasz. Normalnie w dystrybucyjnym kernelu prawie wszystko jest powłączane, więc są już skompilowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Ja w każdym razie żałowałem bardzo, kiedy zrobiłaem update kernela http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...EAdza+po+update , szybko przeinstalowałem system. Teraz w myśl zasady: jak działa, to niczego nie dotykaj nie robię tego czego nie jestem pewny na 200% (100% to brak pewności) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 jak działa, to niczego nie dotykaj Przez brak działania też można wpaść w tarapaty → znudzony dzieciak, który bawi się exploitami i akurat namierzył naszą maszynę nessusem. Specjalnie nie aktualizuje się kerneli przez rpm -Uvh żeby można było w razie potrzeby wrócić do starszego. Jeśli wszystko działa poprawnie, to stary się wywala. Jak nie, to zgłasza się błędy w Bugzilli. Reinstalacja systemu jest zbyteczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Kurde, wiedziałem, że mi się dostanie :lammer: . W związku z tym mam przy okazji pytanie: czy problemy można tam (w tej Bugzilli) zgłaszć w języku Mickiewicza i Słowackiego (nigdy nie wchodziłem, a parę problemów miałem). I co korzystniej robić update czy upgrade, bo niby podobne, ale nie takie same ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Niestety trzeba po angielsku. Jesli chodzi o aktualizację, to wszystkie pakiety się aktualizuje, a kernel doinstalowuje obok tego działającego (programy takie jak yum/apt same o to dbają). Jeśli chodzi o update i upgrade w yumie, to one, przy standardowych opcjach, działają tak samo. No, chyba, że chodzi o coś innego: update programów, a upgrade całej dystrybucji ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Maj 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 No dobra. A w jaki sposób usunąć stare jądro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 rpm -e stare_jadro bedac na nowym rpm -q kernel pokaze Ci numerki Twoich kerneli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Maj 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 Wielkie dzięki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi