Soleth Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 Oto przykład jak można zainstalować Kernel w Fedorze z RPM-ów Instalowałem nowszy kernel z wersji 2.6.9-1.667 do wersji 2.6.11-1.14 Oto co musiałem zrobić 1. W konsoli piszemy po kolei rpm -q nazwa_paczek, żeby sprawdzić wersje posiadanych pakietów rpm -q kernel rpm -q udev rpm -q policycoreutils rpm -q selinux-policy-targeted 2. Z jakiejś stronki, np. STĄD ściągamy potrzebne pliki w RPM-ach. U mnie wyglądało to tak: kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686.rpm policycoreutils-1.18.1-2.10.i386.rpm policycoreutils-1.18.1-2.12.i386.rpm (ściągnąłem obie i zainstalowałem po kolei, jak ktoś nie chce to nie trzeba ) selinux-policy-targeted-1.17.30-2.96.noarch.rpm udev-039-10.FC3.7.i386.rpm Oczywiście wersje plików mogą być różne, ja ściągałem najnowsze jakie były. 3. Logujemy się jako ROOT: su - (myślnik jest bardzo ważny) i hasełko 4. Instalujemy kolejno pakiety komendami: rpm -Uvh udev-039-10.FC3.7.i386.rpm rpm -Uvh policycoreutils-1.18.1-2.10.i386.rpm rpm -Uvh policycoreutils-1.18.1-2.12.i386.rpm rpm -Uvh selinux-policy-targeted-1.17.30-2.96.noarch.rpm 5. Jeśli wszystko się ładnie poinstalowało, to upewniamy się wpisując jak na początku: rpm -q kernel rpm -q udev rpm -q policycoreutils rpm -q selinux-policy-targeted Powinny wyświetlić się nowsze wersje. 6. No i teraz możemy przystąpić do instalacji kernela. Wpisujemy: rpm -ivh kernel-2.6.11-1.14_FC3.i686.rpm (do instalacji paczek służy polecenie -Uvh, a do kernela -ivh) 7. No i mamy nowszy kernel na naszym Linuksie Oczywiście nazwy poszczególnych plików mogą być inne, więc trzeba inne zastosować przy instalowaniu. Pozdrawiam! I powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 No dobra ale po co ten topic? Przecież było o tym 2 mln razy, w google każdy zainteresowany znajdzie sobie HOWTO, a ty dajesz odpowiedz na pytanie którego nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 Niektóre osoby miały problem z aktualizacją kernela do wersji 2.6.10 lub nowszej (nie działa im Neostrada i nie mogą użyć programów do automatycznej aktualizacji). Informacja o konflikcie z selinux-policy-targeted ich myliła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkatraz Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 ".. odpowiedz na pytanie którego nie było " a wlasnie szukalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Maj 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 4. Instalujemy kolejno pakiety komendami: rpm -Uvh udev-039-10.FC3.7.i386.rpm rpm -Uvh policycoreutils-1.18.1-2.10.i386.rpm rpm -Uvh policycoreutils-1.18.1-2.12.i386.rpm rpm -Uvh selinux-policy-targeted-1.17.30-2.96.noarch.rpm łatwiej jednak zapisać ściągnięte pliki w tym samym katalogu (dajmy na to /tmp/kernel) i wpisać rpm -Uv *.rpm Nie trzeba się będzie tyle męczyć z wpisywaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Maj 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2005 A co szkodzi zrobić świezy temat? Może komuś sie przyda A tak w ogóle to ja to pisalem łopatologicznie po kolei wszystko, zeby tacy poczatkujacy jak ja zrozumieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 No i dobrze ze pisales, jak juz na fedora.pl pojawi sie Wiki to pisz tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 a da sie to na wersję rpm instalować jakieś łaty czy trzeba to zrobić np z src.rpm ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 a da sie to na wersję rpm instalować jakieś łaty czy trzeba to zrobić np z src.rpm ?? Najlepiej dopisać odpowiednie linijki Patch: i Source w specu pakietu i go przekompilować. Nie da się raczej łątać gotowej binarki. Jeśli chodzi o podmianę pojedynczego modułu jądra, to można. Kiedyś widziałem jak skompilować sam moduł używająć źródeł jądra. Robiło się to mniej więcej tak: export CONFIG_NTFS_FS=m cd /usr/src/linux-$version/fs/ntfs make -C /lib/modules/$version/build SUBDIRS=/usr/src/linux-$version/fs/ntfs clean make -C /lib/modules/$version/build SUBDIRS=/usr/src/linux-$version/fs/ntfs modules make -C /lib/modules/$version/build SUBDIRS=/usr/src/linux-$version/fs/ntfs modules_install depmod -ae (nie wiem czy to działało z 2.4 czy z 2.6 -- trzeba samemu przetestować ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 Najlepiej dopisać odpowiednie linijki Patch: i Source w specu pakietu i go przekompilować eh nie za bardzo wiem o co ci chodzi tzn cały czas chodzi mi o zainstalowanie patch-o-matic bez konieczności przechodzenia przez te wszystkie pytania kompilacyjne .. ( pisałem to w osobnym wątku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 Soleth ok widze, że rzeczywiście zainteresowanie tematem jest. Poprostu zanim ktoś napisze odpowiedz, niby najpierw jest zadane pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 sanczo ja już gdzieś twój awatarek widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Maj 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2005 macmus Niech no zgadne... może w lustrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 No tak tylko, że to wszystko trzeba zciągać, potem instalować (nawet jak są w jednym katalogu ) oddzielnie a nie łatwiej np. yum update kernel yum 1.zciągnie Ci (_rpm'a_ → RPM-a) ORT 2.Zapyta czy chcesz zainstalować daną wersję 3. zainstaluje Ci ją i po kłopocie Chociaż w innych przypadkach nie obejdzie się bez rpm -Uvh ... . rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soleth Napisano Maj 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2005 No tak tylko, że to wszystko trzeba zciągać, potem instalować (nawet jak są w jednym katalogu ) oddzielnie a nie łatwiej np. yum update kernel yum 1.zciągnie Ci (_rpm'a_ → RPM-a) ORT 2.Zapyta czy chcesz zainstalować daną wersję 3. zainstaluje Ci ją i po kłopocie Chociaż w innych przypadkach nie obejdzie się bez rpm -Uvh ... . rpm Hm. Powiem Ci, ze zeby instalowac yum'em trzeba miec podlaczenie do internetu A nie wiem czy wiesz, ze niektorzy, ktorzy posiadaja modem speedtouch 330 i neostrade maja neta dopiero po zainstalowaniu kernela w wersji co najmniej 2.6.10, ktorej w standardowej FC3 nie ma Wiec musza sobie np w windowsie sciagnac paczki, a dopiero pozniej je w fedorce zainstalowac. No i masz odpowiedz czemu napisalem, ze trzeba sciagac wszystkie paczki. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi