macmus Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 otóz zanotowąłem coś extra dziwnego .. otóz zrobiłem sobie fw tak dla testu typu: iptables -F -t nat iptables -X -t nat iptables -F -t filter iptables -X -t filter iptables -t filter -P INPUT ACCEPT wtedy open office chodzi dobrze no bo co ma wspólnego oo niby wspołnego z fw a teraz zmieniamy iptables -t filter -P INPUT DROP i OpenOffice już nie wstaje wiesza sie na okienku startówym (wszystkie jego aplikacje ) próbowałem nawet iptables -t filter -P INPUT DROP iptables -t filter -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT ale dalej nie chodzi ktoś miły mi to wytłumaczy jaki związek ma OO z iptable : edit: zmiena na iptables -t filter -P INPUT DROP iptables -t filter -A INPUT -m state --state NEW,ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT znowu powoduje wstanie OO czyli kto lub co się łaczy do mnie i jak to idzie tzn OO wysyła pakiet bezpołączeniowy i potem dostaje taki ?? ( UDP ) ludzie oświecie mnie bo ja nie wiem edit2: tak dla pojażenia rozgawora ESTABLISHED meaning that the packet is associated with a connection which has seen packets in both directions, NEW meaning that the packet has started a new connection, or otherwise associated with a connection which has not seen packets in bothdirections, and RELATED meaning that the packet is starting a new connection, but is associated with anexisting connection, such as an FTP data transfer, or an ICMP error edit3: dopisanie czegoś takie rozwiązuje problem : /sbin/iptables -I INPUT -p tcp -s byle_jakie_ip -j ACCEPT ale czy to nie lekka paranoja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2005 A masz uruchomiony ruch na interfejsie lo (loopback) ??? iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A OUTPUT -o lo ACCEPT Bez tego możesz miec problemy z działaniem niektórych programów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi