matman Napisano Maj 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 Dlaczzego w alsamixer nie dzial mi suwak "Master" ? Chyba przez to nie mam dźwieku bo teb suwak jest na zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Maj 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 wykonaj: amixer set Master 100 unmute Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Maj 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 A nie masz przypadkiem dźwiękówki zintegrowanej na SiS'ie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matman Napisano Maj 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 wykonaj: amixer set Master 100 unmute Wykonałem to i mam taką odpowiedź: Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Nadal jednak nie chodzi suwak Master. NIe chodzi tez PCM, Surround i Line-In Do Rzabcio: Mam dźwiękówkę zintegrowaną na SiS'ie! Jak na to wpadłeś? ;-) Na razie mogę słuchać płyt CD, ale Soundcard Detection wciąż nie wydaje dźwięku. Nie moge przez to slyszec dźwięków z Kadu. Muszę odpalać system z jądrem w starszej wersji :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzabcio Napisano Maj 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 Wpadłem, na to bo sam miałem ten problem! I długo szukałem rozwiązania... Tylko, że mój problem był troszkę inny... Wygląda jakby u Ciebie coś nie tak było z dźwiękówką - w tym Ci już nie pomogę niestety - u mnie Fedora sama wykryła dźwiękówkę, suwak master i wszystkie inne były normalnie włączone. Chodziło o to, że na przykład XMMS grał (skakał sobie wykres widma) a nic nie było słychać. Ale możesz spróbować - nie zaszkodzi. Włącz kmix (w konsoli) przejdź na zakładkę switches i tam WYŁĄCZ przełącznik... bodajże ten z Caption w nazwie... Wybacz, ale nie pamiętam dokładnie a nie mogę sprawdzić bo dysk mi padł i chwilowo mam tylko XP. Najlepiej włącz XMMSa i próbuj wyłączać pojedyncze switche. I jeszcze coś - na SiSie nie można regulować sprzętowo głośności. Suwak PCM można ustawić tylko na zero albo na full. Także w XMMS warto włączyć programową zmianę głośności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matman Napisano Maj 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 Z moją kartą jest chyba wszystko ok i dzwiek juz mam. Sam nie wiem jak ja to zrobilem :-) Moze jednak ten kod od 'wuja' pomógł (choć z początku wydawało się że nic to nie dało. Wyłączyłem też ten przycisk w Kmix. Dzieki za dobra rade! Gdzie w XMMS ustawia sie programowa zmiane glosnosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Maj 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 Gdzie w XMMS ustawia sie programowa zmiane glosnosci? Opcje -> Ustawienia -> Wtyczki we/wy -> Wtyczka wyjściowa ALSA -> Konfiguruj -> wcisnij 'Use software volume control' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matman Napisano Maj 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2005 Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi