Mr_Ozi Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 Problem rozwiązany. W sumie był banalny (jak wszystko, gdy się wie jak zrobić). Trzeba przekierować wyjście printf na > /dev/tty1 i wszystko gra, jak powinno. Pozdr. Mr_Ozi ----------- Witam wszystkich. Napisałem mały skrypcik (który poniżej) abym mógł wybrać parametry sieci do której jestem podłączony (dom <-> praca). Umieściłem go oczywiście w /etc/rc.d/rc5.d (zresztą ../rc3.d też, na wszelki wypadek ). Skrypt jest banalny, i wykonuje się prawidłowo, tzn. przed wszystkimi innymi skryptami "sieciowymi". Problem jest taki, że (jak widać poniżej) wypisuje on pozycje do wyboru... a właściwie powinien wypisywać. W takcie startu systemu dostaję komunikat w stylu "Uruchamianie skryptu chooseifcfg" i wtedy po wybraniu opcji (nazwijmy to - na ślepo) dostaję [ OK ] i wszystko gra, ale... To co powinien wypisać na ekranie znajduje się w /var/log/messages. Co zrobić, by skrypt wypisywał komunikaty na ekran a nie do logów? Umieścić (wywołać go) z rc.sysinit? (Dla mnie mało eleganckie :/) Czy możecie mi coś poradzić, zasugerować? A oto ten skrypt: #!/bin/sh WYJDZ=1 SCIEZKA=`/bin/pwd` until [ $WYJDZ -eq 0 ] do clear printf "Wybierz ustawienia sieci dla interface'u eth0\n\r" printf "===============================================\n\r" printf "1. Serwer DHCP, DNS'y - Aster\n\r" printf "2. IP=10.10.10.44 DNS'y - NETIA\n\r" printf "\nTwój wybór: " read TEST case $TEST in 1) printf "\n\nTwój wybór: 1. Serwer DHCP, DNS'y - Aster\n\r" cd /etc/sysconfig/networking/profiles/1 rm /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 cp ifcfg-eth0 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 rm /etc/resolv.conf cp resolv.conf /etc/resolv.conf cd $SCIEZKA WYJDZ=0;; 2) printf "\n\nTwój wybór: 2. IP=10.10.10.44 DNS'y - NETIA\n\r" cd /etc/sysconfig/networking/profiles/2 rm /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 cp ifcfg-eth0 /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 rm /etc/resolv.conf cp resolv.conf /etc/resolv.conf cd $SCIEZKA WYJDZ=0;; esac done exit 0 PS. Efekt taki sam gdy stosuję printf i echo. Pozdr. Mr_Ozi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi