Skocz do zawartości

Problem Grub-em

tsiru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Ostatnio po drobnych problemach z windowsem postaniwłem posprzątać na dysku, czyszcząc go do zera. Narazie zainstalowałem windowsa i przymieżam się do instalacji fedory, z tym że po instalacji gruba, nie można używać programów w stylu partition magic. Koledze udało się zainstalować gruba na dyskietce (tzn. grub-install /dev/fd0 z ratunkowego) i może używać takich programów, a do startu (_linuxa_ → Linuksa) ORT używa dyskietki.

Mnie to wychodziło mizernie - przed formatem próbowałem, ale zamiast ładnnego niebieskiego menu, pojawiło się takie same tylko czarono-białe i nieczytelne :( Po omacku wybrałem windowsa, odpaliło, następnym razem fedore i ... kicha :(

Prosił bym o pomoc kogos kto to robił i działa u niego.

Takie rozwiązanie było by dla mnie najlepsze, ponieważ tylko ja używam w domu (_linuxa_ → Linuksa) ORT i nie musiał bym się przejmować tym, że windows mi zepsuje coś.

Dzięki z góry !!

z tym że po instalacji gruba, nie można używać programów w stylu partition magic.

GRUB tutaj nie ma nic z tym wspólnego. Jak PM coś odbije, to Ci zrobi rozpierduchę na dysku bez względu na to czy GRUB był, czy nie zainstalowany na dysku.

Ja stanowczo odradzam z korzystania z badziewia jakim jest Partition Magic -- wyjątkiem jest sytuacja, kiedy masz za mało wrażeń w życiu i chcesz podnieść sobie trochę adrenalinę ;-)

Wracająć do GRUBa, pokaż zawartość pliku (fd0)/boot/grub/grub.conf

Ja stanowczo odradzam z korzystania z badziewia jakim jest Partition Magic -- wyjątkiem jest sytuacja, kiedy masz za mało wrażeń w życiu i chcesz podnieść sobie trochę adrenalinę ;-)

LOL + ROTFL + HEHE

[takie poczucie humoru j.w. poprawia mi samopoczucie w trakcie sesji ;)]

hehe gajownik, chyba miales jakies nieprzyjemne doswiadczenia z PM, co? ;)

prawda jest taka ze, obojetnie jakiego programu bys uzyl, czy to bedzie Partition Magic czy Acronis Partition Expert, albo nawet Parted(pod konsola), GParted, QTParted, podczas niektorych operacji nadpisza bootsector, lub zmienia tablice partycji,

takimi operacjami sa np. resize partycji aktywnej, laczenie pratycji podstawowych (z ktorych jedna jest partycja aktywna) itp.

z wszystkich wyzej przytoczonych programow tylko Acronis Partition Expert zawiadomil mnie o tym ze po operacji na dysku bede musial uzyc dyskietki startowej i postawic gruba, reszta przemilczala ten fakt ;)

nie oznacza to ze reszta programow jest gorsza, osobiscie uwazam ze Partition Magic jest obecnie jednym z najlepszych tego typu programow, ale pod linuksem radze uzywac Parted

ja np. uzylem PM do stworzenia partycji rozszerzonej NTFS, juz po instalacji linuksa i jakos caly czas linux mi sie bootuje ;)

a co do ewentualnego przywracania gruba (jezeli cos sie stanie z bootsectorem) to na tym forum juz bylo sporo postow,

pozdrawiam,

hehe gajownik, chyba miales jakies nieprzyjemne doswiadczenia z PM, co? ;)

I to kilka razy <_< Nie mówię też o innych osobach, którym musiałem potem pomagać odratowywać partycje (choćby na tym forum już było kilka przypadków).

Zresztą takie zdanie mam nie tylko ja -- wystarczy poczytać czasami p.c.o.l

ja np. uzylem PM do stworzenia partycji rozszerzonej NTFS, juz po instalacji linuksa i jakos caly czas linux mi sie bootuje ;)

Szczęściarz ;-)

a co do ewentualnego przywracania gruba (jezeli cos sie stanie z bootsectorem) to na tym forum juz bylo sporo postow

Tu nie chodzi w ogóle o przywracanie GRUBa, poprawianie odpowiednich ścieżek w /etc/fstab czy C:\boot.ini. Partition Magic jak wykrywa "nibyproblemy", to proponuje je naprawić. Kończy się to zwykle wykasowaniem partycji bądź ich uszkodzeniem.

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=28610 ← takich przypadków miałem tutaj więcej <_< Jak dla mnie PM stwarza więcej problemów i go stanowczo wszystkim odradzam.