zbuko Napisano Maj 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2005 Witam - dwa problemy w jednym: 1. Po zupdate'owaniu kernela i sterowników nvidii przez (_yum'a_ → yuma) ORT podczas bootowania mam komunikat: May 26 12:51:18 AfroHouse nvidia: Checking for nvidia kernel module failed May 26 12:51:19 AfroHouse nvidia: Disabling nvidia driver succeeded Czy i co powinienem zmienić w konfiguracji, żeby sterowniki nvidii działały poprawnie? 2. Zaryzykowałem i zudate'owałem także XMMS-a. Czy on już nigdy nie będzie czytał empetrójek jeżeli jest instalowany z płyty, albo przez yuma?????????? Jeżeli patenty wejdą również do Europy, to przyjdzie uciekać na Antarktydę!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2005 May 26 12:51:18 AfroHouse nvidia: Checking for nvidia kernel module failed May 26 12:51:19 AfroHouse nvidia: Disabling nvidia driver succeeded Pokaż co pokazuje: rpm -qa | grep -E 'kernel|nvidia' uname -r 2. Zaryzykowałem i zudate'owałem także XMMS-a. Czy on już nigdy nie będzie czytał empetrójek jeżeli jest instalowany z płyty, albo przez yuma? Hmm... W FC3 nigdy nie było aktualizacji XMMS-a :-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Czerwiec 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2005 rpm -qa | grep -E 'kernel|nvidia' kernel-2.6.11-1.14_FC3 nvidia-glx-1.0.7174-0.lvn.1.3 kernel-2.6.10-1.770_FC3 kernel-2.6.9-1.667 kernel-utils-2.4-13.1.49_FC3 kernel-2.6.11-1.27_FC3 kernel-module-nvidia-2.6.10-1.770_FC3-1.0.7174-0.lvn.1.3 uname -r 2.6.11-1.27_FC3 Hmm... W FC3 nigdy nie było aktualizacji XMMS-a :-0Mogę jedynie zrobić screen shota albo uwierz mi na słowo, że w up2date z repozytoriów fedora-core-3 updates-released-fc3 i livna-stable-fc3 mogę dokonać update'u z wersji 1.2.10.1 do 1.2.10.9. A to czy wysyła to Fedora czy livna mniej mnie obchodzi. Nie jest to wielki problem, bo mogę zainstalować ponownie starszą wersję, ale dowodzi 'pożyteczności' patentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2005 No, to teraz popatrz na wersje kernela i kernel-module-nvidia i będziesz wiedział, czemu nie działa A co do xmms'a, zobacz, czy jest włączony (i czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT jest) plugin MPEG Layer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 5, 2005 Mogę jedynie zrobić screen shota albo uwierz mi na słowo, że w up2date z repozytoriów fedora-core-3 updates-released-fc3 i livna-stable-fc3 mogę dokonać update'u z wersji 1.2.10.1 do 1.2.10.9. A to ciekawe :-) Możesz pokazać co wyświetli: rpm -qi xmms Wersja 1.2.10-9 od zawsze była w FC3 → http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/3/i3...2.10-9.i386.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Czerwiec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 A to ciekawe :-) Możesz pokazać co wyświetli: rpm -qi xmms rpm -qi xmms Name : xmms Relocations: (not relocatable) Version : 1.2.10 Vendor: XMMS Development Team <[email protected]> Release : 1 Build Date: pon 23 lut 2004 23:04:07 CET Install Date: czw 26 maj 2005 14:16:18 CEST Build Host: athlon.kvaalen.no Group : Applications/Multimedia Source RPM: xmms-1.2.10-1.src.rpm Size : 5443384 License: GPL Signature : (none) Packager : Haavard Kvaalen <[email protected]> URL : http://www.xmms.org/ Summary : A multimedia player for X which resembles Winamp. Description : Xmms is a multimedia player for the X Window System with an interface similar to Winamp's. Xmms supports playlists and streaming content and has a configurable interface. W fedorce może i jest, ale z ograniczeniami patentowymi, czyli nie odtwarza .mp3. Pobierałem więc to co było na stronie xmmsa (a tam rpm dla Fedory jest w tej wersji, którą wyświetliłem powyżej). Teraz ściągnąłem z podanego przez Ciebie linku i będę miał w końcu spokój Dzięki. No, to teraz popatrz na wersje kernela i kernel-module-nvidia i będziesz wiedział, czemu nie działa Teraz widzę, ale co ciekawe kilka dni przed upgrade'em kernela, kiedy kernel-module-glx był zgodny z wersją jądra był ten sam problem. No ale teraz już będę to dokładnie sprawdzał przy update'owaniu. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 W fedorce może i jest, ale z ograniczeniami patentowymi, czyli nie odtwarza .mp3. I co z tego? FAQ czytałeś? http://faq.fedora.pl/#xmms-mp3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Czerwiec 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 7, 2005 Nie czytałem, skoro potrafiłem doprowadzić do odtwarzania .mp3 innym sposobem. Jak widać kosztem używania starszej wersji, ale jak coś mi działało to nie szukałem sposobu na poprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi