Skocz do zawartości

Sieć Domowa Lan

Kriss

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem: mam sieć w trzech klatkach bloku, dużo ludzi... W moim domu mam swicha i cztery kompy przypięte do niego. Po instalacji Fedorki automatycznie wykrywa mi neta przez Lan. Jednak zależy mi jeszcze żeby móc udostępniac zasoby komputerom u mnie w sieci w domu. Nie zależy mi na innych kompach w bloku, tylok na tej domowej. Na dwóch jest Fedora, a na dwóch windows. Proszę, dajcie znać gdzie to mogę poustawiać, skonfigurować... Mój komp nie musi być widoczny w tych windowsowy'ch ale ja je musze widziec. I potrzebuje miec pewne połączenie z drugą Fedora. Pomórzcie jak możecie... :unsure:

Co do samby to sprawdzę... a komputery mają przydzielony ip w sieci lokalnej, a do neta mają automatyczny. Także znam ip lokalny moich kompów. Nie chodzi mi o ograniczenia żeby innych w sieci w ogóle nie widzieć. Poprostu nie jest to konieczne. Muszę widzieć moje. Posprawdzam jak z tą sambą. Mógłbyś mi coś wiecej na ten temat powiedzieć ?

jasne.

instalacja samby, oczywiście spod roota:

yum install samba

Teraz popatrz tutaj:

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=29593

W sekcji "host allow" trzeba wpisac adresy tych komputerow, ktore mogą korzystać z zasobów Twojego komputera. W takiej konfiguracji będziesz miał udostępnione wszystkie drukarki i katalog /mnt/pub także do zapisu.