Kriss Napisano Maj 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2005 Mam taki problem: mam sieć w trzech klatkach bloku, dużo ludzi... W moim domu mam swicha i cztery kompy przypięte do niego. Po instalacji Fedorki automatycznie wykrywa mi neta przez Lan. Jednak zależy mi jeszcze żeby móc udostępniac zasoby komputerom u mnie w sieci w domu. Nie zależy mi na innych kompach w bloku, tylok na tej domowej. Na dwóch jest Fedora, a na dwóch windows. Proszę, dajcie znać gdzie to mogę poustawiać, skonfigurować... Mój komp nie musi być widoczny w tych windowsowy'ch ale ja je musze widziec. I potrzebuje miec pewne połączenie z drugą Fedora. Pomórzcie jak możecie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Maj 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2005 A masz zainstalowaną sambę? Bo chyba o takie połączenie Ci chodzi. A co do ograniczenia tylko dla tych 4 komputerów - mają stałe IP, czy przydzielane jest dynamicznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano Maj 31, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2005 Co do samby to sprawdzę... a komputery mają przydzielony ip w sieci lokalnej, a do neta mają automatyczny. Także znam ip lokalny moich kompów. Nie chodzi mi o ograniczenia żeby innych w sieci w ogóle nie widzieć. Poprostu nie jest to konieczne. Muszę widzieć moje. Posprawdzam jak z tą sambą. Mógłbyś mi coś wiecej na ten temat powiedzieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Maj 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2005 Witam. Musisz mieć ją zainstalowaną, żeby móc widzieć dyski windy i na odwrót. Na gogle znajdziesz jkiś opis, ja już nie pamiętam skąd ściągnąłem.Z płyty fedorki doinstaluj jak nie masz Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Maj 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2005 jasne. instalacja samby, oczywiście spod roota: yum install samba Teraz popatrz tutaj: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=29593 W sekcji "host allow" trzeba wpisac adresy tych komputerow, ktore mogą korzystać z zasobów Twojego komputera. W takiej konfiguracji będziesz miał udostępnione wszystkie drukarki i katalog /mnt/pub także do zapisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi