rfk Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 Panowie, Obciach w pelnym zakresie. Przyszla do mnie tu taka fajna jedna i chciala, zebym ja jej muzyczke wypalil. A muzyczka na NTFSie. Sciagnalem sobie i chce instalowac: rpm -ihv kernel-ntfs-2.6.5-1.358.i686.rpm a mi tu, ze: błąd: can't create transaction lock i co mu sie mianowicie rozchodzi? Pomozcie prosze, bo kompromitacja az boli. Pozdrawiam, rfk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 a gdzie to znalazłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MalyFigo Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 błąd: can't create transaction lock i co mu sie mianowicie rozchodzi? moze nie byles zalogowany jako root, a jak nie to to ja instalowalem z tej paczki i jest okihttp://prdownloads.sourceforge.net/linux-ntfs/kernel-ntfs-2.6.5-1.358.i686.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 Właśnie sobie przypomniałem, że taki komunikat wyskakuje, jak 'zatnie' się system RPM'ów. Uruchom ponownie kompa, może pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tytan Napisano Maj 20, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 20, 2004 proponuję sprawdzić inny rpm mianowicie ten dla multiprocessor: http://prdownloads.sourceforge.net/linux-n...-1.358.i686.rpm u mnie pomogło nie wiem za wiele w temacie multi ale moze to jest związane z P4 HT. Tytan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alvaro Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Powiedzcie mi czy te RPM-y umożliwają zapis do NTFS :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Nie one umożliwiają odczyt partycji ntfs. Jeżeli chcesz korzystać z zapisu to zainteresuj się Captive. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Nie one umożliwiają odczyt partycji ntfs. Nie prawda. Zapis działa mi równie dobrze jak odczyt. Mam durona 800. (_rpm'a_ → RPM-a) ORT pobrałem stąd http://prdownloads.sourceforge.net/linux-n...-1.358.i686.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Nie prawda. Zapis działa mi równie dobrze jak odczyt. Ciekawe... Na stronie projeku jest napisane coś takiego: The new driver, introduced in 2.5.11, has some write code, but it's very limited. The driver can overwrite existing files, but it cannot change the length, add new or delete existing files.orazStill read-only, but with safe file overwrite support on all Windows versions without changes to the file size and if the file is over 1 kB. Może zrobili jakieś zmiany w sterowniku, ale nie zmienili informacji na stronie :-/ Możesz tworzyć nowe pliki? Bo jeśli tak, to byłoby fajnie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danveld Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 ja mam problem w czasie instalacji. puszczam pod konsolą instalacje pakietu i: [root@K1 root]# rpm -ivh kernel-ntfs-2.6.5-1.358.i586.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] 1:kernel-ntfs ########################################### [100%] _______________________________________________________________________________ ERROR: Cannot load the NTFS kernel module. RPM: kernel-2.6.5-1.358.i586.rpm PLEASE: Report this error to [email protected] _______________________________________________________________________________ błąd: skrypt %post(kernel-ntfs-2.6.5-1.358) nie powiódł się, status wyjścia 1 jak próbuje załadować moduł po tym to wyskakuje: [root@K1 root]# modprobe ntfs FATAL: Error inserting ntfs (/lib/modules/2.6.5-1.358/kernel/fs/ntfs/ntfs.ko): Invalid module format Mam athlona xp. Paczke ściągnąlem z oficjalnej strony projektu. A może to paczka posiada jakieś błędy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Mam athlona xp. Paczke ściągnąlem z oficjalnej strony projektu. A może to paczka posiada jakieś błędy? Ładujesz moduł dla nie tego jądra. Kernel dla athlonów jest kompilowany z optymalizacjami dla i686, więc musisz zainstalować pakiet z rozszerzeniem .i686.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Możesz tworzyć nowe pliki? Bo jeśli tak, to byłoby fajnie :-) Mogę tworzyć nowe pliki, modyfikować i usuwać istniejące. Dla pewności jeszcze sprawdziłem i przegrałem całą płytkę hip-hopu z innego dysku. (przy okazji się zorientowałem, że nie mam opcji quiet w fstabie). Jeśli ktoś nie wierzy to mogę podesłać screeny, ale to się chyba mija z celem. W poprzednim poście tego wątku napisałem, skąd pobrałem tę łatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alvaro Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Ok. Z Captive korzystałem w FC1 i było ok. A słyszałem ze jąderko 2.6. już sobie poradzi z NTFS. Chciałem sie upewnić. Dzięki raz jeszcze wszystkim. Jeszcze jedno pytanie z innej beczki bo przypadkiem się tu cos takiego nawinęło. Chodzi o te ix86. Na co zwracać uwagę. Kiedy i386, kiedy i586 a kiedy i686, jeśli jeszcze jakieś określenia są to proszę o uzupełnienie. W sumie wiem z czego korzystać ale nie do końca wiem dlaczego, a myślę że nie tylko mi się to przyda. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danveld Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 no raczej instaluje dobre paczki. Bo przy i686 mi wyskakuje: [ [root@K1 root]# rpm -ivh kernel-ntfs-2.6.5-1.358.i686.rpm Przygotowywanie... ########################################### [100%] _______________________________________________________________________________ ERROR: This is the wrong RPM. You have an athlon kernel installed, but this rpm is for an i686 processor. The instructions on the linux-ntfs website will help you find the correct rpm. http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/instructions.html _______________________________________________________________________________ błąd: skrypt %pre(kernel-ntfs-2.6.5-1.358) nie powiódł się, status wyjścia 1 błąd: install: skrypt %pre nie powiódł się (2), pomijanie kernel-ntfs-2.6.5-1.358 Juz nie wiem co jest;/ Ktoś instalował to na athlonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Mogę tworzyć nowe pliki, modyfikować i usuwać istniejące. Dla pewności jeszcze sprawdziłem i przegrałem całą płytkę hip-hopu z innego dysku. (przy okazji się zorientowałem, że nie mam opcji quiet w fstabie). Jupi :-) Taka mała prośba - mógłbyś teraz sprawdzić tę partycję pod Windowsem, czy nie ma na niej błędów? [edit] Napisałeś wyżej za masz durona, a zainstalowałeś paczkę dla smp. Nie było problemów przy instalacji? Jeszcze jedno pytanie z innej beczki bo przypadkiem się tu cos takiego nawinęło. Chodzi o te ix86. Na co zwracać uwagę. Kiedy i386, kiedy i586 a kiedy i686, jeśli jeszcze jakieś określenia są to proszę o uzupełnienie. W sumie wiem z czego korzystać ale nie do końca wiem dlaczego, a myślę że nie tylko mi się to przyda. W Fedorze najważniejsze elementy systemu (kernel, glibc) sa kompilowane pod daną architekturę, by działały szybciej. Reszta pakietów robiona jest pod i386 ze względu na możliwość uruchomienia na starszych systemach. Tak więc, jeśli masz możliwość, instaluj te z architekturą bliższą Twojemu procesorowi :-) Ostatnio jednak była dyskusja na fedora-devel-list i zastanowiano się, czy nie porzucić wsparcia dla i386 (problemy z NPTL). Być może FC3 będzie kompilowana już dla i686, ewentualnie dla i486. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi