nem Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Witam, Czy jest juz moze ten patch dla i386? Pozdrawiam, Nem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Mogę tworzyć nowe pliki, modyfikować i usuwać istniejące. Dla pewności jeszcze sprawdziłem i przegrałem całą płytkę hip-hopu z innego dysku. (przy okazji się zorientowałem, że nie mam opcji quiet w fstabie). Jupi :-) Taka mała prośba - mógłbyś teraz sprawdzić tę partycję pod Windowsem, czy nie ma na niej błędów? Nie ma na niej błędów. Człowieku, ale mnie wystraszyłeś ! Napisałeś wyżej za masz durona, a zainstalowałeś paczkę dla smp. Nie było problemów przy instalacji? Nie było najmniejszych problemów - jak zwykły rpm. Jeszcze komentarz. Kompilowanie elementów pod nowe architektury jest mało skuteczne, bo daje wzrost wydajności i prędkości do 7%. To i tak ogrom jeśli chodzi o czas. Nieco skuteczniejsze jest kompilowanie elementów na własnym komputerze - z tego słynie Gentoo. Znacznego wzrostu wydajności można spodziwać się po kompilacji na procesorach z HyperThreathingiem, PowerPC lub systemach wieloprocesorowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfk Napisano Maj 23, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 Udalo mi sie w koncu nauczyc jadro czytania ntfs. Chcialem, zeby partycja ntfs byla montowana przy starcie. Mam tez czytnik kart Compact Flash i tez chcialem, zeby sie montowal przy starcie. Dopisalem wiec do fstab takie dwa wiersze: /dev/sda1 /mnt/flash vfat auto,user,ro 0 0 /dev/hdb1 /mnt/windows ntfs auto,user,ro 0 0 i teraz dziwna sprawa - do ntfs mam tylko dostep jako root. Z konta usera nie moge sie tam dostac. Natomiast na CF z konta usera bez problemu. Dlaczego? Co ewentualnie musze zrobic, zebym mogl z konta usera czytac pliki z ntfs'a? Pozdrawiam, rfk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Maj 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 Czegoś nie rozumiem, po czorta ściągać jakieś dodatkowe pakiety , skoro rekompilacja jądra z dystrybucji (2.6.5-1.358) wystarcza do obsługi ntfs. Ja mam athlona i po włączeniu w jądrze obsługi ntfs mam dostęp do partycji. Zapisu nie próbowałem, nie mam takiej potrzeby, wystarcza mi odczyt. /edit/ W fstab mam tak: /dev/hda1 /C ntfs defaults,umask=0 0 0 i jest dostęp z usera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 /dev/sda1 /mnt/flash vfat auto,user,ro 0 0 /dev/hdb1 /mnt/windows ntfs auto,user,ro 0 0 Nie ma parametru " user " tylko " users ". Powinieneś sobie to poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danveld Napisano Maj 24, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2004 Jądro 2.6 ma wbudowaną obsługe ntfs!! Trzeba tylko ją włączyć i wszystko jest ok;] Nawet zapis ma. Nie trzeba żadnych sterowników ściągać!! Dziękuje i pozdrawiam Wuja, który mi w tym pomógł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacza Napisano Maj 25, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2004 Czegoś nie rozumiem, po czorta ściągać jakieś dodatkowe pakiety , skoro rekompilacja jądra z dystrybucji (2.6.5-1.358) wystarcza do obsługi ntfs. Własnie po to, żeby nie kompilować jądra od początku... (nie chce mi się ustawiać wszystkiego od nowa ) Co do linux-ntfs'a - jakoś nie bardzo chce mi się to instalować, pisze, że na Athlonie potrzebny jest inny RPM. Ściągnąłem wersję SMP ale ta znowu potrzebuje kernela SMP (w sumie nie dziwne ale nie chce instalować takiego jądra)... Chyba poczekam na pakiety dla Athlonów (albo pokombinuję ze źródłami jak będę miał czas) Niemniej jednak chciałbym aby wypowiedzieli się AMDowcy jak sobie poradzili z instalką linux-ntfs'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MalyFigo Napisano Maj 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2004 Jądro 2.6 ma wbudowaną obsługe ntfs!! Trzeba tylko ją włączyć i wszystko jest ok;] Nawet zapis ma. Nie trzeba żadnych sterowników ściągać!! Dziękuje i pozdrawiam Wuja, który mi w tym pomógł A jaki masz wpis w fstab odnosnie zapisu na ntfs?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Maj 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2004 Witam jestem nowy w temacie a FC2 jest pierwszym linuxem za który zabrałem się poważnie... zainstalowałem pakiet: kernel-ntfs-2.6.5-1.358.i686.rpm wedle instrukcji znalezionej na: http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/index.html partycje NTFS automontują mi się bez problemu i nie mam problemów z ich odczytem natomiast w trakcie instalacji po załadowaniu modułu (/sbin/modprobe ntfs) i sprawdzeniu (dmesg | grep NTFS) wyświetliła mi się wersja: NTFS driver v1.1.7 [Flags: R/W MODULE] czyli wnioskuje że jest to moduł do zapisu i odczytu... w instrukcji i w FAQ nie znalazłem nic o tym... dalej montowanie wygląda w podobny sposób jak to: /dev/hda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 Czy wiecie czy da się uzyskać poprawny zapis na NTFS'ie ? proszę o naprowadzenie w temat lub jakieś linki gdzie mogę o tym poczytać a jeżeli jest wbudowana obsługa w jądro to jak ją włączyć? i czy obejdzie się bez rekompilacj jądra... bo podejrzewam że nie jestem na tyle zaawansowanym userem żeby samodzielnie ją przeprowadzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2004 dalej montowanie wygląda w podobny sposób jak to: /dev/hda1 /mnt/windows ntfs ro,umask=0222 0 0 Czy wiecie czy da się uzyskać poprawny zapis na NTFS'ie ? proszę o naprowadzenie w temat lub jakieś linki gdzie mogę o tym poczytać Zamień parametr ro (read-only) na rw. Trzeba też zmienić umask, bo ten co masz zabrania zapisu. Powinien wygladać mniej więcej tak: umask=0111. a jeżeli jest wbudowana obsługa w jądro to jak ją włączyć? i czy obejdzie się bez rekompilacj jądra... bo podejrzewam że nie jestem na tyle zaawansowanym userem żeby samodzielnie ją przeprowadzić... Wspomniana wyżej obsługa w jądrze to ten pakiet, który zainstalowałeś :-) Ze względów licencyjnych RedHat go nie dołącza. To jest zwykły moduł kernela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2004 Może zamontuj sobie z parametrem rw a nie ro. Jeśli chodzi o poprawny zapis to obecnie zawsze instenieje pewne ryzyko utraty danych. Ja patch pobrałem stąd. Mam procesor Duron a z jądrem kompletnie nic nie kombinowałem. Ja sobie montuję tak: /dev/hda1 /mnt/C auto auto,users,umask=0,rw,codepage=852,iocharset=utf8,quiet 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Maj 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2004 Czegoś nie rozumiem, po czorta ściągać jakieś dodatkowe pakiety , skoro rekompilacja jądra z dystrybucji (2.6.5-1.358) wystarcza do obsługi ntfs. Własnie po to, żeby nie kompilować jądra od początku... (nie chce mi się ustawiać wszystkiego od nowa ) .... To chyba nie znasz nowej możliwości przy kompilacji kernela z serii 2.6. Pierwsza czynnością, ktorą należy wykonać, żeby nie ustawiać wszystkiego od nowa jest: make oldconfig to zachowuje wszystkie dotychczasowe ustawienia i potem można sobie zmienić chociażby tylko jedno ustawienie ,np. zaptaszkowując obsługę NTFS. Dla bojących, proponuję taki tok działania: make oldconfig make xconfig (ewentualnie make menuconfig) make bzImage make modules make modules_install make install Nic więcej nie trzeba robić. Po restarcie w bootloaderze sa do wyboru dwie wersje: stara i custom. Sprawdzone kilkukrotnie na różnych komputerach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacza Napisano Maj 29, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2004 To chyba nie znasz nowej możliwości przy kompilacji kernela z serii 2.6. Pierwsza czynnością, ktorą należy wykonać, żeby nie ustawiać wszystkiego od nowa jest: make oldconfig Faktycznie tej opcji nie znalem... no to lece kompilowac UPDATE: heh mialem jajko skompilowane dla i386 zamiast dla Athlona, mase dodatkowych modulow itd... ciekawe czy cos popsulem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spl Napisano Maj 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2004 Tak dla wiadomości mających problemy napiszę że - standardowy rpm ściągnięty z netu http://prdownloads.sourceforge.net/linux-n...-1.358.i686.rpm zadziałał u mnie bez problemu : Athlon XP Barton 2500+ Abit NF7@NForce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacza Napisano Maj 30, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2004 Tak dla wiadomości mających problemy napiszę że - standardowy rpm ściągnięty z netu [...] zadziałał u mnie bez problemu : Athlon XP Barton 2500+ Abit NF7@NForce Nie wiem jak ja go instalowalem ale tez u mnie zadzialal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi