margrand Napisano Czerwiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 15, 2005 Pytanie trochę retoryczne. Mam zamiar oprzeć małą działalność gospodarczą wspomagając się darmowym oprogramowanie. Staram sie rozeznać możliwości i wybrać najodpowiedniejszy sposób ograniczenia kosztów. Zastanawiam sie jednak, czy warto korzystać z linuksa i nie mówię tutaj o konkretnej dystrybucji. Biorąc pod uwagę posty zamieszczane na forum ma sie wrażenie, że system pomimo sloganów o bezpieczeństwie (z którym sie akurat zgadzam- ludziska nie wymyślaja tyle wirusów pod linuksem co pod windows) i stabilności - mija się z przyjętym założeniem. Prosze o wytłumaczenie kwestii, czemy aż tyle problemów sprawia ludziom działanie linuksa? Zawieszanie się, brak możliwości uruchomienia programów pisanych typowo pod linuksa, a nawet pod dana dystrybucję - mimo że system ma działać bardziej niezawodnie niż windows. Jakie sa tego powody? Czy to jest związane z kombinatorstwem i uczeniem sie młodych linuksiarzy systemu? A może poprostu system nie dorósł jeszcze do stanu, gdzie można by stwierdzić, że jest naprawdę niezawodny. Przyznam że działając pod windowsem nie mam wiekszych problemów z systemem. No chyba że obciąże pamięć zbyt dużą ilością aplikacji i siądzie, ale to akurat jestem w stanie zrozumieć. Interesuje mnie od dawna temat linuksa i przyznam, że najbardziej co do niego mnie przyciąga to nie wspomniane bezpieczeństwo ale poprostu ciekawa stylistyka i rozwiązania organizacyjne systemu. Mam nadzieję, ze znajda sie osoby które odniosą się do tego tematu, co możę rozświetli mi wiedzę i pojęcie na temat linuksa jako systemu wartego zainteresowania. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tarcamion Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Bardzo dobry pomysł. Ja również chcę otowrzyć działalność opierając się na Linuksie. Instalacja oprogramowania nie jest taka trudna. Jest inna poprostu. Jeżeli są jakieś problemy to związane z niespełnionymi zależnościami, czyli np. brak bibliteki. Niemniej mając połączenie z internetem można za pomocą googli lub wyszukiwarek rpm'ów znaleźć brakujący pakiet i zainstalować. Jeżeli chodzi programy do firmy, spróbuj programów firmy Lefthand, których można używać za darmo, jednak bedzie się wyświetał banerek, ale jak na początek to chyba można przyoszczędzić parę złotych. Osobiście mam zainstalowany tylko jeden system na komputerze - Linux Fedora Core 3 i jestem zadowolony. Oczywiście nie jest wszystko tak jak w Windows. Czasem trzeba się pomęczyć z instalacjami dodatków, ale wszystko pięknie chodzi ijest stabilne. Polecam ci jakąś łatwą dystybucję (ot choćby FC3), bo wszystko ma działać od razu i stabilnie, a nie będziesz przecież bawić się w konfigurowanie linuksa. Co do zawieszania systemu to żaden system nie jest doskonały. Linux zawiesza się znacznie rzqadziej niż Win... Nikt nie pisze, że Win.. się zawiesza, bo to normalne... Linux się zawiesza niezwykle rzadko. Fakt, że to system niedopracowany do końca, ale na pewno dobry. Co do bezpieczeństwa to Windows też może być tak samo bezpieczny. Musisz zainwestować w Firewalla, Antywira i Antyspyware'a. Jednak zanim zaczniesz korzystać z (_linuxa_ → Linuksa) ORT w firmie postaraj się o dogłębniejsze pozanie systemu. (_acha_ → aha) ORT, omijaj Mandrake'a i Mandrivę szerokim łukiem, skoro zależy ci aby wszystko działało i było stabilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 [ciach] Prosze o wytłumaczenie kwestii, czemy aż tyle problemów sprawia ludziom działanie linuksa? Zawieszanie się, brak możliwości uruchomienia programów pisanych typowo pod linuksa, a nawet pod dana dystrybucję - mimo że system ma działać bardziej niezawodnie niż windows. Jakie sa tego powody? Czy to jest związane z kombinatorstwem i uczeniem sie młodych linuksiarzy systemu? A może poprostu system nie dorósł jeszcze do stanu, gdzie można by stwierdzić, że jest naprawdę niezawodny. IMHO to co jest sila linuksa, jest takze jego obciazeniem. Rozproszenie tworcow oprogramowania, roznych bibliotek, w roznych wersjach, z niekoniecznie zachowana kompatybilnoscia wstecz, powoduja problemy z kompatybilnoscia programowa. Nie ma jednego silnego osrodka kierowania rozwojem i pracami nad nowymi wersjami oprogramowania(bazar kontra katedra), nie mowie o rozwoje kernela. I to co jest jego sila (otwrty kod, bezpieczenstwo, szybkosc rozwoju) staje sie jego slaboscia (problemy ze wspolpraca z innymi, kompatybilnocia wsteczna). W tym momencie glowna role przejmuja tworcy dystrybucji, ktorzy musza zapanowac nad tym chaosem 'dobrobytu' I powstaja lepsze lub gorsze systemy zarzadzania instalacja oprogramowania (w tym moim liderem zostal Portage z narzedziem emerge). Mlodzi ucza sie na systemie, a zartobliwie mozna powiedziec ze system uczy sie na nich.. Wiele rzeczy w dystrybucjach jest prawdziwie przetestowanych na etapie wdrozenia, a nie tworzenia... Do tego dochodza problemy ze roznorodnym sprzetem, zestawionym w tysiacach kombinacjach. Jakby tego bylo malo to niektorzy producenci hardware'u zupelnie olewaja linuksowcow, by nie powiedziec ze utrudniaja im zycie. Niektorzy ze nie dosc ze nie dostarczaja potrzebnego oprogramowania do obslugi 'ich' sprzetu, to jeszcze chronia specyfikacje techniczne uniemozliwiajac stworzenia opensourcowych sterownikow.. na szczescie takich juz ubywa.. A może poprostu system nie dorósł jeszcze do stanu, gdzie można by stwierdzić, że jest naprawdę niezawodny. Przyznam że działając pod windowsem nie mam wiekszych problemów z systemem. No chyba że obciąże pamięć zbyt dużą ilością aplikacji i siądzie, ale to akurat jestem w stanie zrozumieć. Interesuje mnie od dawna temat linuksa i przyznam, że najbardziej co do niego mnie przyciąga to nie wspomniane bezpieczeństwo ale poprostu ciekawa stylistyka i rozwiązania organizacyjne systemu. [ciach] (_linuks_ → Linux) ORT dorosl juz, o czym swiadczy jego komercyjne wykorzystanie przez gigantow. MalyMiekki moze pozwolic sobie na szersze testy gotowego systemu. Co najwazniejsze MS ma do przetestowania tylko jedna "dystrybucje", praktycznie wszystkie skladniki systemowe sa w jednakowych wersjach. Maja ulatwione zadanie Z drugiej strony taki system, 'ujednolicony', jest duzo mniej bezpieczny.. Jak we wszystkim, cos za cos.. Hmmm, (_linuks_ → Linux) ORT w we wlasnej firmie: powaznie bym sie zastanowil.. ale nie ze wzgledu na stabilnosc czy bezpieczenstwo, ale ze wzgledu na dostepne oprogramowanie, min. do prowadzenia dzialalnosci, ksiegowosci.. innym problemem moze byc wymiana dokumentow elektronicznych, to jest powazny problem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Zawieszanie się To jest przyczyna stosowania sterowników spoza jądra, a szczególnie binarncyh sterowników (tutaj "króluje" nVidia i ATI). Ich marna jakość powoduje zwisy systemu. Kiedyś z binarnych sterowników użytkownicy Linuksa aż tak bardzo korzystali, więc był spokój. Jeden z głównych deweloperów jądra w Fedorze to potwierdza na swoim blogu → http://www.livejournal.com/users/kernelsla...cker/15681.html Taka też była częsta przyczyna zawieszania się Windowsa. Korzystanie z otwartych sterowników daje większą gwarancję stabilności systemu. brak możliwości uruchomienia programów pisanych typowo pod linuksa, a nawet pod dana dystrybucję GNU/Linux nigdy za bardzo nie był przyjazny zamkniętym aplikacjom. Ciągłe zmiany API i ABI może i są pod tym względem problemem, ale nie należy zapominać, iż stąd właśnie wynika siła GNU/Linuksa. Możliwość ciągłej naprawy systemu bez oglądanie się na balast przyszłości pozwala na bardzo szybki rozwój tego sysemu. Przeczytaj sobie te dwa artykuły: http://www.kroah.com/log/linux/stable_api_....html?seemore=y http://www.joelonsoftware.com/articles/APIWar.html Szczególnie ten drugi pokazuje, ile to MS musi poświęcac środków na zachowanie zgodności wstecz (kawałek o SimCity). Jeśli chodzi o otwarte programy, to zwykle wystarcza, że się je przekompiluje na danym systemie. W przypadku większych problemów wystarczy posłać maila do dewelopera programu albo zgłosić to w oficjalny sposób w jakiejś bugzilli. Łatki można potem szybko i łatwo dostać z CVSa. Jeśli chodzi o zamknięte aplikacje, to takiej możliwości nie ma albo są one znacznie mniejsze. Czy to jest związane z kombinatorstwem i uczeniem sie młodych linuksiarzy systemu? Ja tu na forum siedze prawie 1,5 roku i czasami nóż się otwiera w kieszeni jak widzę jakie głupoty wyprawiają nowi użytkownicy. Śmiecą w systemie, rozwiązują problemy w niewłaściwy sposób i Bóg jeszcze raczy wiedzieć co jeszcze... Oczywiście sa czasami problemy, ale sporo widocznych na forum to tylko wina użytkowników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 A ja mam takie pytanko bo (_linuks_ → Linux) ORT to (_linuks_ → Linux) ORT tamto i juz watpie teraz czy dobra decyzje podjąlem. Mam znajomego ktory chce (ma kompa 400 procek 192 ram i 2.36 ramu) nie chce wydawac pieniedzy na winde, komp ma byc we firmie i teraz sie zastanawiam czy to dobry pomysl ze chce mu zainstalowac Mandrive i LeftHanda. Komp ma sluzyc tylko do stanu magazynowego i faktur. Moze byc taki zestaw? Chodzi mi ogolnie o Linuksa. Przeciez tyle sie czyta o wprowadzeniu linuksa do biur to chce wdrozyc go komus i mam nadzieje ze to bedzie dzialac. Jakies opinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Prosze o wytłumaczenie kwestii, czemy aż tyle problemów sprawia ludziom działanie linuksa? [...] A może poprostu system nie dorósł jeszcze do stanu, gdzie można by stwierdzić, że jest naprawdę niezawodny. Tu wszystko zależy od dystrybucji. Są takie, których stabilność jest bardzo dobra (jak Debian) i takie, które sprawiają sporo poblemów (jak nowa FC4, co widać na Forum). Są dystrybucje lepiej dopracowane (np. płatne dystrybucje Red Hata i Novella przypisane dla biznesu) i takie bardziej testowe (znów jak nowa FC4). W każdym razie - jest z czego wybierać, zależnie od czasu i upodobań. Nie każda dystrybucja jest dla każdego. Nie polecałbym np. instalacji Fedory Core 4 w firmie, ale jak ktoś lubi mieć w miarę nowy system i "bawić się" w roziwązywanie linuksowych problemów, to FC4 będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
margrand Napisano Czerwiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Dziękuję za rozwinięcie dyskusji, budujące to jest. Mam jednak nieco mieszane spostrzeżenia. Oczekuję z niecierpliwością na ściągnięcie FC4 i czytając posty zaczynam mieć wrażenie, że wyszła jakaś wersja alfa systemu. Nie mówiąc już o zaciągnięciu jej do zadań biznesowych. Próbowałem testować ewentualne produkty, które mógłbym używać w działalności biznesowej. Zainteresowałem sie przede wszystkim produktem do zadań księgowych (Lefthanda, czy Trawersa) i z tym na pierwszy rzut oka nie jest źle - pomimo tego że aplikacje są odpłatne. Niestety nie testowałem ich wersji darmowych dogłębnie i nie mogę wiecej powiedziec na temat ich działania. Druga sprawa to edytor tekstu i program pocztowy - z tym akurat jest wyśmienicie. Trzecią rzeczą jest sprawa płatnika pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT - choć i tutaj z ostatnich informacji można się ewentualnie spodziewać takiej wersji w przyszłym roku. I tutaj zachodząc tak daleko mam wrażenie że lepszym rozwiązaniem jest przejście na dystrybucje odpłatne przystosowane do biznesu. Reasumując jeśli wybiorę wersję fc4, która jest podobno niedopracowana i zaaplikuje system programami to mogę mieć poważne problemy z moją firmą. Natomiast jak przejdę na dystrubucje przystosowaną (zgodnie z postem poprzednim) do zadań biznesowych i zapłacę za programy które wymieniłem to zyskam spokojną pracę, ale różnica w kosztach pomiędzy windows a linuxem zamknie się "strzelając" 300 - 800 zł (licząc całość oprogramowania). Wybór jest zastanawiający. Trzeba jednak moim zdaniem wypośrodkować całą sprawę i przetestować wszystko na sobie. Odchodząc lekko od tematu bardzo dziękuję za wskazania artykułów i wyczerpujące sugestie. Kończąc chciałbym sobie życzyć takiego systemu, który sprawdzi się w biznesie, a jego koszty będą okazjonalne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Czerwiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 16, 2005 Moge powiedziec tak jesli szukasz dobrego systemu (z serii (_linuks_ → Linux) ORT) ze wsparciem technicznym to polecam bardzo SuSE professional - naprawde warto i mozesz liczyc na pomoc Novela(bardzo dobra firma) cena ok 300 zl ale za to mnóstwo aplikacji a przy tym stabilnosc no i nie jest to wersja OEM czyli nie przypisuje sie ona do komputera tylko do wlasciciela, a co do Lefthand nie wiem co powiedziec bo nie uzywalem tego sam chcialbym wiedziec jak to sie spisuje. Pamietaj o jednym ze jesli zainwestujesz w SuSE to zero wirusow czyli masz bezpieczny system, ale oczywiscie wybor nalezy do Ciebie P.S Co do platnika to slyszalem ze z tego trzeba korzystac gry firma ma powyrzej 8 osob, chyba ze twoja ma to pech i ogolnie bez przesady co do tej fedory to ma dzialac to dziala, wiekszosc z tych bledow to niewiedza, ja tam nie narzekam, chodzi pieknie a te drobne bledy w porownaniu do MS to pryszcz - tu idzie je zrobic bo masz wglad do systemu w MS no coz przewaznie konczy sie na formacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi