Skocz do zawartości

Pomocy!

chamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem ściągłem sobie FC2 i próbowałem ją zanstalować na mojego debiana na dyku seagate 40gb na którym mam również win2000. Po pomyślnym zainstalowaniu wszystkich pakietów i restarcie kompa pojawił się problem z dyskiem a mianowicie z jego MBR-em. Wystąpił chyba jakiś konflikt mojego starego lilo i gruba z instalowanej fedory. Próbowałem usunąc oba wpisując fdisk /mbr ale po tym nic z dyku nie chce mi startować. Próbowałem użyć windosowskiego fixmbr i fixboot ale wszystko na nic. Próbowałem nawet low level format ale nie chciał mi go formatować. Próbowałem róznych programów m.in partition magic, norton disk doctor wykrywa mi błedy ale niestety nie potrafi ich naprawć. NIe wiem co mam zrobić. Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to bardzo prosze jeśli nie to może ma ktoś jakieś namiary na jakieś profesionale forum gdzie mógłby o to zapytać. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam chemulce.

Zbootuj sie z rescuecd i sprawdź fdiskiem i parted, czy w tablicy partycji są błędy. Windowsowe programy mają z tym czasami problemy, gdy na dysku są linuksowe partycje. Może w /etc/grub.conf są błędne dane? Spróbuj ponownie zainstalować gruba do MBR.

Gość _PaT

Więc w tym punkcie cały problem to Windows :) Spróbuj użyć fixboot /scan. On powie Ci (mam nadzieję) gdzie masz zainstalowany windows (w którym miejscu na dysku). Pogrzeb w opcjach fixmbr i ręcznie wpisz odpowiednie wcześniej uzyskane dane. Chyba nie będziesz miał problemu z Linuksem, ale jak coś to pisz.

Ja mam podobny problem tzn. miałem zainstalowanego xpka i zainstalowałem mandrake 10.0 (zwalony). lilo sie włączał i jak naciskałem na windowsa to czarny ekran i nic sprawdzalem w pliku lilo i wszystko było dobrze wziełem te fixboot i fixmbr z windows i mi mbra zwaliło i nawet jak instaluje xpka i restartuje to mi pisze wrong disc itp. ze nie ma systemu na szczescie mam jeszcze dysk 10 giga i na nim wina zainstalowałem. Mógłby ktos mi pomóc :shock: