Skocz do zawartości

Dodaj/usun Aplikacje I Iso

mas-kaz

Rekomendowane odpowiedzi

zainstalowalem sobie fc4 i jestem w niebo wziety :D! instalacja przebiegla bezproblemowo, system zasowa jak glupi :D jest poprostu fantastycznie!

problemow narazie zero (nie wychwycilem jeszcze nic co moze mi utrudnic zycie)

instalowalem z obrazow iso na dysku i mam pytanie

jak teraz zrobic (gdzie cos dopisac) by "dodaj/usun aplikacje" widzial mi te obrazy iso na dysku

(nagrywanie ich teraz chyba mija sie z celem, a bez sensu mam cos sciagac yum'em z netu skoro mam to na dysku.

pozdro

edit: jeszcze jedno pytanie: jak zmienic adres do folderu "home"

poszpieszylem sie i zainstalowalem go na partycji (_linuxa_ → Linuksa) ORT a tam tylko 800mb free space

jak przypisac go do innego folderu na innej partycji?

jak teraz zrobic (gdzie cos dopisac) by "dodaj/usun aplikacje" widzial mi te obrazy iso na dysku

Te program do zarządzania zainstalowanymi aplikacjami nie działa zbyt dobrze i ma być zastąpiony przez pup. Kiedyś sprawdzałem i nie dało się korzystać z obrazów ISO (próbowałem je montować pod loop, ale i tak ich nie wiedział).

Jeśli mas zmiejsce na dysku, to wypakuj ich zawartośc do jednego katalogu i zrób sobie lokalne repozytorium. Tu masz przykład jak to zrobić przy wykorzystaniu płytki DVD → http://www.google.com/groups?hl=pl&lr=&c2c....poczta.onet.pl Z paczkami na dysku będzie mniej problemów.

jak przypisac go do innego folderu na innej partycji?

Teoretycznie możesz przeniść zawartość na inny dysk i potem zrobić symlinka do /home, ale nie jest to zbyt dobre rzowiązanie. Proponowałbym raczej zrobić sobie osobną partycje na /home. Tu masz opis jak to zrobić → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=5669

Teoretycznie możesz przeniść zawartość na inny dysk i potem zrobić symlinka do /home, ale nie jest to zbyt dobre rzowiązanie. Proponowałbym raczej zrobić sobie osobną partycje na /home.

niestety opcja z nowa partycja nie wchodzi w gre i z ropakowywaniem iso ten sam problem, ale jeszcze sprawdze ich wielkosc po rozpakowaniu (30 Gb to zdecydowanie za mala pojemosc dysku ;) )

dzieki za odpowiedz pozdro