San Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Witam! udało mi się wreszcie zrobić tak by na pulpicie montować i odmontowywać pamięć USB. z tym że mam pewien problem, a mianowicie chciałbym to wszystko ustawić tak by zwykły szary use (czyt. ja ) mógł coś robić na tym dysku, bo jak na razie jest 'tylko do odczytu'. zaś gdy wchodzę w to przez 'Przeglądarka Plików - Tryb Administratora' po zmianie uprawnień wywala mi error 'Nie można zmienić uprawnień' czy coś takiego. co mogę z tym zrobić? wpis w fstab jest odpowiednio taki sam jak dla cd/dvd-romów Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 a próbowałejś tak (załóżmy, że dysk montuje ci się jako /media/usb) $ su - password: # chmod 777 /media/usb A może spróbuj wyedytować wpis w fstab na wzór dyskietki (rw,user) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Ja polecam przeczytać ten wątek i zastosować sposób podany przez SeBOOL'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fraDiavolo Napisano Czerwiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Ja polecam przeczytać ten wątek i zastosować sposób podany przez SeBOOL'a. nie zapodałeś linka sorki, teraz się pojawil, jak sobie strone odswiezylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Czerwiec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2005 rzeczywiście, działa bez zarzutu. tylko co z tym restartem systemu? u mnie też powraca do początkowego fstab (tak przynajmniej było dotychczas...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2005 Rozwiązałem problem Po updacie systemu wystarczy wpisać w fstab "pamconsole". Oto mój wpis: /dev/sda1 /media/PENDRIVE vfat pamconsole,rw,noexec,noauto,umask=000,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quiet 0 0 I po restarcie pen działa a fstab nie zmnienia się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Czerwiec 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2005 ja mam coś takiego: /dev/sda1 /media/usb vfat pamconsole,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed,user,rw 0 0 /dev/sdb1 /media/usbdisk vfat pamconsole,noatime,sync,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed,user,rw 0 0 czyli już nie powinno być problemóe. a jednak są... do tego kasują się katalogi w 'media' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2005 A dlaczego masz Pena na sda1 i sdb1? Masz 2 gwizdki? Updatowałeś Kernela i system? Przed tym zabiegiem miałem te same problemy. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Czerwiec 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2005 mam aparat na USB i odtwarzacz mp3 dawno to robiłem... sugerujesz abym zaktualizował system do FC3 :shock: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adalbertus Napisano Czerwiec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 25, 2005 Hm, trudno powiedzieć, ja od razu wsiadłem na FC3. Wcześniej jechałem na Mandrake i nie wyobrażałem sobie przesiadki. Ale teraz - nigdy więcej Mandrake, bo Fedorka bije go na łeb i na szyję Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Czerwiec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 26, 2005 przepraszam, źle napisałem. nie chodziło mi o FC3 tylko o FC4 bo na FC3 również się przesiadłem z Mandrake... i rzeczywiście, już tam nie wrócę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi