Skocz do zawartości

Ta Sama Konfiguracja Dla Wielu Użytkowników

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie. zdążyłem sobie zainstalować FC4 i mam kilka pytanek.

Jak nadać taką samą konfiguracje kde dla normalnego użytkownika jak ma uzytkownik root. Próbowałem kopiować katalog .kde do katalogu domowego normalnego użytkownika tak jak to działało w FC3, ale iestety dostałem kupe komunikatów o braku praw dostępu do wielu plików itp. Nie było by w tym nic dziwnego ale w FC3 mogłem się jeszcze zalogować jako ten uzytkownik tutaj już nie można. Co powinienem zrobić by ustawienia kde tego uzytkownika były takie jak roota?

No właśnie tak to sobie już wykoncypowałem :P ale dzieki mimo to :D

Należy zmienić chmodem

chmod -R <nowy użytkownik> ~/...share/config

Ta opcja -R jest po to by zmienić właściela całego katalogu - w przeciwnym razie będą wyskakiwały błędy takie jak pisałem w pierwszym poście do masy plików z tego katalogu.

Z tym że potem przy starcie wyskakują dwa okienka treści

Polecenie które chcesz wykonać wymaga upraawnień administratora. Wpisz poniżej hasło administratora lub przycisk ignoruj  by kontynuować z dotychczasowymi uprawnieniami.

No i myk jest taki, że po takim wstępie mam polecenia:

1.

eggcups '-sm -config-prefix' '/eggcups-IIIQvG/' '-smclient-id' '1<kupa cyferek>0' '-screen' '0'
'

2.

/usr/bin/pam-panel-icon' '-sm-client-id' '1<kupa cyferek>

Moje pytanie jest takie :

Ponieważ to sie pojawia zawsze w trakcie startu kde, co powinienem robić żeby się tego pozbyć? Boję się trochę, że mogę niechcący dać jakieś uprawnienia (_root'a_ → roota) ORT dla tego użytkownika gdy wpiszę hasło (_root'a_ → roota) ORT a tego nie chcę.

------------------------------------------------------------------------------------------------

OK sam sobie odpowiem :P no ale może komuś się to przyda. LEpiej zrobbić

chown -R <nowy użytkownik> ~/.kde

po skopjowaniu .kde z katalogu root do katalogu domowego tego nowego (_urzytkownika_ → użytkownika) ORT,

bo inaczej jeśli zrobicie tylko dla katalogu config to i tak się wiele rzeczy sypie a tak działa jak złotko