Faust_ Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 Jak sam temat mówi mam problem z wyłączanie komputera przez terminal. Gdy odpale polecenie halt, to wyłącza się tylko sam dysk twardy (komunikat shutdown hda), a zasilacz pozostaja włączony. Gdy wyłączę komputer przez GNOME lub skorzystam z ekranu logowania to wyłącza się równiez zasilacz. Jakie polecenia trzeba użyć, żeby w terminalu wyłączyc również zasilacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 do tego służy polecenie poweroff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 Nie wiem czy dobrze rozumiem ale normaline to się robi tak shutdown now Dle=a wszystkich opcji sprawdź polecenie man shutdown np. shutdown -r now robi reboot kompa Są opcje czsowe i cała masa fajnych zabawek do tego. Miłej zabawy.. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faust_ Napisano Czerwiec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 [faust@afu26 ~]$ shutdown now bash: shutdown: command not found [faust@afu26 ~]$ shutdown -h now bash: shutdown: command not found [faust@afu26 ~]$ shutdown -r now bash: shutdown: command not found U mnie dziala poweroff i reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 shutdown jest dostepny z poziomu uzytkownika root. Pozostale komendy sa dostepne dla zwyklego uzytkownika, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Czerwiec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 28, 2005 możesz sprubować tak su - twoje hasło init 0 ja tak czasami wyłączam KDE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perrin Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 Proponuje wpisac su halt -p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 29, 2005 I niech mi ktoś powie, że w linuksie czegoś się nie da zrobić Ile osób, tyle możliwości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Lipiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 u mnie sie komputera nie wylacza dlatego mi wystarcza reboot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi