spyro Napisano Lipiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 witam mam pytanie, czy da się pominąć błędy przy kompilacji programów ze źrudeł → źródeł np. jest taka sytuacja że chciałem sobie skompilować xine i wyskakiwały mi błąd 1 i błąd 2 czy jest jakiś sposób ominięcia takich błędów ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 oczywiscie ze nie... a blad 1 i blad 2 nic nie znacza, musisz zobaczyc kilka linijek wczesniej czego programowi brakuje. Np gdy mowi ze nie ma gtk+ to instalujesz gtk+ i gtk+-devel PS.Ale nie radze w FC robic configure>>make>>make install tylko configure>>make>>checkinstall jak juz koniecznie musisz bo ofkorz lepiej yum/aptget/rpmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 po wykonaniu: ./configure make i jak wpisuje checkinstall to mi wypisuje takie coś: [root@assassin superkaramba-0.36]# checkinstall bash: checkinstall: command not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Lipiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 command not found czyli nie ma programu XYZ, doinstaluj, poczytaj dokumentacje... http://asic-linux.com.mx/~izto/checkinstall/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 zainstalowałem checkinstall z tej lokalizacji co podałeś (z (_rpma_ → RPM-a) ORT) i jak wpisuje: [root@assassin superkaramba-0.36]# checkinsatall bash: checkinsatall: command not found a jak wpisuje to [root@assassin superkaramba-0.36]# rpm -q checkinstall checkinstall-1.5.3-1 na to wygląda że mam zainstalowane to checkinstall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mas-kaz Napisano Lipiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 [root@assassin superkaramba-0.36]# checkinsatall bash: checkinsatall: command not found a moze to ta literowka powoduje " command not found" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 sorry pomyłki sie zdażają → zdarzają ale wpisałem [root@assassin spyro]# checkinstall bash: checkinstall: command not found i dalej to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 A jak się zalogujesz poprawnie (su -), to też nie chodzi? Jeżeli nie ruszy, to wywal te paczke i skompiluj ze źródeł ostatnią wersje beta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyro Napisano Lipiec 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 no to teraz już wiem co robiłem nie tak, cały czas logowałem się na su, a nie na su - dzięki za podpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 1, 2005 Możesz sobie tak zrobić, jak to kiedyś @patpi sugerował alias su='su -' i już się będziesz musiał o tej kresce pamiętać Zeby i po resecie chodziło, to wystarczy dopisać to do ~/.bashrc i ~/.bash_profile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi