Skocz do zawartości

Swap, Dodatkowy Kontroler Ide

bziumik

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę się podzielić informacjami.

Swap-kiedyś pytałem jaki swap przy 3 GB RAM dla serwera pocztowego, dałem 512 MB i po komendzie: free wychodzi na to, że swap nie jest używany. Serwer działa od 2 miesięcy (głównie jako pocztowy). Użytkowników ok. 350, ale aktywnych ok. 200.(Fedora-3)

Druga historia (inny komputer). Mam 5 napędów ide (3 CD-ROM i 2 HDD, nie pytajcie dlaczego, po prostu tak lubię) i chciałem je wszystkie podłączyć na razie pod win xp. Kupiłem jeden kontroler PCI (UDMA 133 Raid itp.) i kicha. Sprawdziłem na 3 kompach na 1 bez problemu bootuje z tego kontrolera, na 2 (moim) nie bootuje, ale widzi HDD podłączony do kontrolera, na 3 (najnowsza z nich wszystkich płyta główna -0 reakcji). Zwróciłem kontroler do sklepu i w innym kupiłem innej firmy. Okazało się, że scalak jest ten sam tylko nowszy bios i wypisał mi przy starcie kompa błędy bios. To przypomniało mi, że mam bios cheepo, a nie oryginalny. Wgrałem oryginalny bios i ruszyło bootowanie win z dysku podłączonego do nowego kontrolera. Jest alternatywny bios do cheepo umożliwiający podkręcanie procesora (jak niżej i płyta też) - honeyx, poszło wszystko - podkręcenie Athlon 2000 i start z dodatkowego kontrolera win. Nad startem Fedory z dodatkowego kontrolera będę pracować.

• 3 weeks later...

O rzesz! 3GB ramu??? nie dziw sie, ale według mnie swapu nie powinno być, chyba że symboliczny. Swap sie aktywuje komendą "swapon /dev/partycja_ze_swapem"(jakbyś chciał)

Sam nie miałem NIC do czynienia z serwerami, ale słyszałem o HOWTO o swapie, ile tego itd.

• 1 month later...
O rzesz! 3GB ramu??? nie dziw sie, ale według mnie swapu nie powinno być, chyba że symboliczny.

wcale nie koniecznie, widzialem obciazenie serwera korporacyjnego (1400 uzytkownikow) 2xXeon2 4GB RAMu i mial 4 GB SWAPu z czego podczas pracy co prawda tylko 0,5 GB bylo uzywane jednak admin wyjasnil mi ze w razie zaniku pradu (serwer ma podpiety do UPSa) za pomoca skryptu zczytywany jest z UPSa stan (informujacy o braku zasilania) i serwer wprowadzany jest w tryb suspend i caly ram zrzucany jest do swapu,

Korzystając z informacji z innych listów z tego forum zainstalowałem odpowiedniego rpm-a i Fedora zobaczyła partycję ntfs. Muszę przyznać, że wbrew moim obawom instalacja FC4 była najprostszą od czasu RH7. Monitor wykryty, karta graficzna też (wprawdzie mam ATI 9550, a pokazał 9600, ale obraz jest jak trzeba i nic nie jest przesunięte, a tak naprawdę granica pomiędzy 9550 a 9600 jest płynna). Prawie w tej samej konfiguracji mojego sprzętu wszystko wyższe od RH7.1 i niższe niż RH9 wymagało alpejskich akrobacji przy instalacji, a FC4 bezproblemowo.

wszystko wyższe od RH7.1 i niższe niż RH9 wymagało alpejskich akrobacji przy instalacji, a FC4 bezproblemowo.

no niestety nie zawsze tak jest :( dla przykladu moge podac markowy sprzet IBM 300PL, Fedora podczas instalacji nie wykryla karty graficznej, monitora, ani dzwieku i pomimo ze recznie zmienilem sterowniki do poszczegolnych urzadzen na odpowiednie to i tak kicha (a w SuSE 9.2 bez problemu wszystko chodzi :blink: )

Piszesz o FC3 czy FC4? Zgłosiłeś problem w bugzilli? Samo się nie naprawi.

czy to jest bug to jeszcze nie wiem, bo zbyt malo posiedzialem przy tym, po prostu chcialem napisac ze przy tym sprzecie po instalacji nie wszystko od razu zadzialalo (pomimo ze sprzet nie nalezy do najnowszych ;) )