rUstU Napisano Lipiec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2005 witam. problem jest nastepujacy. mozna powiedziec ze skasowal mi sie grub. nie wiem dlaczego ale po podlaczeniu dysku na drugiej tasmie nie wystartowal (mi ze tak powiem) w standardowym wygladzie. pokazal mi sie za to wiersz polecen. niestety nie udalo mi sie nic uruchomic :-) potrzebowalem jednak dostac sie pilnie do windy i wykasowalem mbr'a dyskietką windy98 (fdisk /mbr) pozniej gdy znalazlem troche wolnego czasu uruchomilem linux rescue z plyty instalacyjnej i zainstalowalem ponownie gruba tak jak jest w poradach na stronie czyli: chroot /mnt/sysimage grub-install /dev/hda exit exit grub juz sie laduje ale nie moge odpalic nic innego poza winda. przy probie uruchomienia fedory wypisuje: Booting 'Fedora Core 2.6.11-...' root hd0,7 Filesystem type unkown partition type 0x82 kernel /boot/vmlinuz-2.6.11... ro root=LABEL=/ rhgb quiet vga=771 Error 17: Cannot mount selected partition Press any key to continue dodam ze przy grub install probowalem hda, hda6 i hda7 hda6 - zamontowany /boot hda7 - zamontowany / no i pytanie:D co i jak zrobic zeby wystartowalo i dlaczego tak sie stalo (_wogole_ → w ogóle) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Lipiec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2005 A pokaż swoje fstab i grub-conf. Pewnie w nich jest błąd: będziesz mi\suał np. za hda podstawić hdc. Bo jak rozumię, podłączyłeś dysk z linuxem na drugiej zamiast na pierwszej taśmie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi