crazy0man Napisano Lipiec 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 4, 2005 Czy ktoś mógłby mi napisać w jaki sposób mam korzystać z Mysql. Znam podstawy sql, ale nie wiem w jaki sposób uruchomić serwer w Fedorze ani jak korzystać z Mysql. Ewnetualnie proszę o wskazanie jakiejś lekturki na ten temat. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 5, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 5, 2005 Normalnie powinno się go dać w F. zainstalować przez (_yum'a_ → yuma) ORT. yum install mysql-\* Potem wstępna konfiguracja: mysql_install_db mysqladmin -u root password Jak wpiszesz mysqladmin -u root ping -p powinno Cię zapytać o hasło i po podaniu, jeżeli wypluje mysql is alive, to znaczy, że serwer działa. Poprzez polecenie mysql -u root -p dostajesz się do shella i możesz zacząć tworzyć Cały serwer uruchamia się poprzez polecenie service mysql(d) start (nie wiem, czy ma być to d, więc dałem w nawias). Jeżeli chciałbyś mieć dostęp do bazy poprzez przeglądarke www, to musisz jeszcze zainstalować serwer apache+php+phpmyadmin Zresztą polecam się porozglądać na googlu (chociaz tam właściwie są opisy dot. kompilacji). PS. Zły dział. Powinieneś to wstawić do serwerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gxbi Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 No niby wygląda to książkowo, ale... Mysql (3.23.58) zaraz po instalacij ma zwyczaj odpowiadać na: # /usr/bin/mysqladmin -u root password 'haslo' lub dla # /usr/bin/mysqladmin -u root -p /usr/bin/mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NO)' Demon jest uruchomiony. Wystarczy jednak podać: # mysql -p i wpisać jakieś hasło i to pracuje... Otrzymuje się dostęp do lini poleceń mysql-a, gdzie już można ustawiać hasła bez problemów. Nie wiem dlaczego mysqladmin zaraz po zainstalowaniu w Fedorze potrafi się tak dziwnie zachowywać, taki prymitywny trik znalazłem dosyć dawno w sieci, niestety nie przez google.... Pozdrawiam Gxbi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi