Skocz do zawartości

Jak Wyłączyć Ikonkę Rhn Raz Na Zawsze?

neo_fox

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że to z ikonką RHN już było, ale jakoś nie mogę znaleźć. W każdym razie chętnie pozbyłbym się jej na zawsze.

Poza tym jak można skonfigurować dodatkowe klawisze w laptopie? Te które pod Windows'em regulują nagłośnienie, odwtarzacz muzyczny, uruchamiają przeglądarkę itp.

I czy istnieje również możliwość konfiguracji klawiszy "Fn" oraz tych windows'owych?

Pozdrawiam

Neo

PS: "Bawił" się ktoś z was w Software Suspend? B)

Poza tym jak można skonfigurować dodatkowe klawisze w laptopie? Te które pod Windows'em regulują nagłośnienie, odwtarzacz muzyczny, uruchamiają przeglądarkę itp.

I czy istnieje również możliwość konfiguracji klawiszy "Fn" oraz tych windows'owych?

jesli masz acer'a, to rozwiazanie znajdziesz tu -> Acer Hotkeys. Dla innych lapow mysle ze powinno byc podobnie.. generalnie chodzi o to zeby wyczaic kody dodatkowych klawiszy (np poprzez dmesg) i przypisac im jakies akcje

A z ikonką to dowiedz się jaka paczka za to odpowiada (ja osobiscie nie pamietam), a potem rpm -e nazwa_paczki.

hmm, dawno juz tego nie usuwalem, moge niedokladnie pamietac.. ten pakiet moze nazywac sie 'rhn-update', lub jakos podobnie..

Eh do bani. Żadna opcja nie działa. :(

Co ciekawe dmesg wcale nie pokazuje żadnych błędów przy naciskaniu tych niezdefiniowanych klawiszy. Tak jakby ich zupełnie nie widział :(

Lapek to HP Omnibook 6000.

Znalazłem jeszcze coś takiego : http://sourceforge.net/projects/omke

ale jakoś nie chce mi się rekompilować jądra z powodu kilku klawiszy :(

Co do RHN; jak wyświetlić listę wszystkich pakietów RPM?

rpm -qa pomocnym bedzie.

dodam nawet rpm -qa | grep rhn :P

oczywiscie jezeli ten pakiet ma w nazwie 'rhn' ;) (z tego co widze u siebie to moze byc to rhn-applet-2.1.16-1)

ale ja mam inne pytanie w jaki sposob w Xfce wlaczyc ta ikonke?? :)