spider Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 Mam problemy z logowaniem do serwera ftp (vsftp). Wiem, wiem wszystko jest opisane w necie.... i na forum Zrobiłem (tak mi się wydaje) już wszystko: przeczytałem opisy konfiguracji (w szczególności http://linio.boo.pl/vsftpd.html), skonfigurowałem odpowiednio vsftpd.conf, odblokowałem porty 20, 21 w iptables. Usługa się poprawnie uruchamia, ale podczas logowanie wypisuje mi komunikat: 530 Login incorrect. LOgowanie nie powiodło sie. Uzytkownicy na których próbuje sie logować oczywiście istnieją, nie mają zabronionego prawa logowania się do ftp (plik user_list, itp) Mam FC4, vsftp orginalny z instalacji. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2005 SELinux'a też masz? Bo jak tak się porozglądać, to on na serwerach sprawia dużo problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spider Napisano Lipiec 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 SE Linux mam zainstalowanego i... jakoś skonfigurowanego, ale nie ukrywam że nie jest to moja mocna strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Lipiec 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 12, 2005 Mam problemy z logowaniem do serwera ftp (vsftp). Logowanie z tego samego komputera działa? Po próbie zalogowania są jakieś komunikaty w /var/log/audit/audit.log? SELinux'a też masz? Bo jak tak się porozglądać, to on na serwerach sprawia dużo problemów Wiele osób nawet nie zadaje sobie trudu przeczytania FAQ → http://fedora.redhat.com/docs/selinux-faq-fc3/ i potem mają problemy ;-) Wystarczy dowiedzieć się czym jest kontekst, jakie są tryby pracy SELinux, jakie są podstawowe narzędzia (wystarczy poznać tylko kilka poleceń). Podstawowa obsługa SELinux jest prosta - wystarczy znać podstawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi