MC' Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Witam, Mam zainstalowany przez (_yum'a_ → yuma) ORT program qtparted, z którym mam mały problem: Nie mam aktywnych opcji do zmiany romiaru partycji i ich przesuwania. Mój dysk jest cały podzielony już na partycje ale czy to znaczy, że np. nie mogę zmniejszyć partycji? ;( Moim celem jest poprostu zmniejsyć jedną z partycji kosztem innej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Partycja musi być odmontowana. Poszukaj w moim topicu o gparted. PS. Sam się przełam ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Czy to że są to partycje debiana a aktualnie pracuje na FC to znaczy że są też one montowane.. Chyba nie... Mam zamontowane tylko fedorowy / i /home a analogiczzne partycje debiana, które chce zmienić nie są zamontowane. I jakoś nie ogę znaleźć twojego topicu o qparted P.S. Masz co chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Jeszcze możesz programem resize zminić rozmiar systemu plików (na mniejszy) a partycję następnie zmiejszyć fdiskiem. Jeżeli zwiększasz to najpierw fdiskiem zwiększasz partycję a następnie resize systemn plików Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi