bojj Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Witam. Chciałem zainstalować na FC4 pakiet APT, ale podczas próby jego instalacji wyskakuje komunikat o treści: Niespełnione zależności: libreadline.so.4 jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 librpm-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 librpmdb-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 librpmio-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 (_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT wersje APT: apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386.rpm Nie wiem co to są za pliki(z rozszerzeniem *.so) i do czego służą, które są wymagane przez pakiet APT? Nie mam zielonego pojęcia jak rozwiązać ten problem, dlatego zwracam się do Was. Prosze o bardzo dokładne wyjaśnienie rozwiązania problemu ponieważ dopiero zaczynam zabawe z Linuxem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 15, 2005 Po 1-sze. Nie instaluj paczek dla FC3 na FC4. Po 2-gie. W FC4 apt nie jest już wspierany/rozwijany, dlatego poleca się używać yuma. Po 3-cie. Ploki *.so to moduły z danych pakietów, których Ci w systemie brakuje, a dany pakiet ich wymaga do działania. Plików takich szuka się np. na http://rpm.pbone.net w gotowych paczkach, które się potem instaluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bojj Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Dzięki serdeczne za szybką i rzeczowa odpowiedz. Posiadasz może jakieś adresy stron www na których jest opisane jak zacząć zabawe z yum-em - ale po polsku? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Witam, To może być pomocne http://faq.fedora.pl/#installsoftware Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bojj Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Link jest bardzo pomocny ale nie zawiera on żadnych informacji jak zacząć zabawe z yum-em. Jeżeli znasz jakieś ciekawe i po polsku linki to napisze je, a ja bende Ci bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Ehh man yum. Ew. google Innych nie znam, bo nie potrzebowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Jeżeli chodzi o (_yum'a_ → yuma) ORT to tam nie ma nic (jeśli jest inaczej to mnie poprawcie) poza to co jest w man yum Manual nie jest długi ani zagmatwany więc z czystym sumieniem mogę Ci go polecić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bojj Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Dzikęki za zainteresowanie się moim problemem - jeden z kilku który po kolei mam zamiar rozwiązać z Waszą pomocą, ale najpierw yum. W necie ciężko jest mi co kolwiek znaleść na temat tego programu, ale się nie poddaje - szukam cały czas. Może ktoś w Was mógłby mi napisać jaka jest różnica między yum-em a up2date? To co udało mi się na razie ustalić to to, że yum to pakiet do auktualizacji, który posiada jakieś bardzo ciekawe mechanizmy do obsłgi aktualizacji systemu i pakietów. Co do polecenia man yum to jest to dobra skarbnica wiedzy, ale dla osób które znają j. Angielski. Ja go nie znam jeszcze na takim poziomie abym mógł się nim biegle posługiwać, dlatego wcześniej pisałem żeby wszystkie materiały były po polsku. Jeżeli posiadacie jakieś strony www lub coś innego na temat yum-a ale po polsku to będe bardzo wdzięczny, jeżeli nie to trudno się mówi. PS. Jak można wyłączyć program up2date aby już nie pracował, i zrobić tak aby yum pracował zamiast up2date? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 up2date to program dołaączany z fedorą który ma służyć do updatowania systemu. Niestety z biegiem czasu i prób okazał się dość mało skutecny i zawieszał się. Yum natomiast to również dołącane raem z fedorą narzędzie, które po podaniu yum install <nazwa pakietu z programem> wyszuka w necie w repozytoriach (serwerach z pakietami) nie tylko sam pakiet z programem np.: xmms (taki jak w win* Winamp) ale potrzebne do niego biblioteki. To wszystko potem instaluje a Ty siedzisz i pijesz kawe P.S. Naprawdę zachęcam do czytania FAQ (ten link który ci podałem). Również reszta opcji do yum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Lipiec 16, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 A może byś spróbował Gui yum-a YUMEX (Yum Extender) http://linux.rasmil.dk/cms/modules/mydownl...t.php?op=&cid=7 ma więcej repozytoriów, na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bojj Napisano Lipiec 16, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 16, 2005 Ten temat możemy uznać za zamkniety. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi