Skocz do zawartości

Apt - Próba Instalacji.

bojj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zainstalować na FC4 pakiet APT, ale podczas próby jego instalacji wyskakuje komunikat o treści:

Niespełnione zależności:         
libreadline.so.4 jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386         
librpm-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386         
librpmdb-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386         
librpmio-4.3.so jest wymagany przez apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386 

(_ściągnołem_ → ściągnąłem) ORT wersje APT:

apt-0.5.15cnc6-4.1.fc3.rf.i386.rpm

Nie wiem co to są za pliki(z rozszerzeniem *.so) i do czego służą, które są wymagane przez pakiet APT?

Nie mam zielonego pojęcia jak rozwiązać ten problem, dlatego zwracam się do Was.

Prosze o bardzo dokładne wyjaśnienie rozwiązania problemu ponieważ dopiero zaczynam zabawe z Linuxem.

Pozdrawiam.

Po 1-sze. Nie instaluj paczek dla FC3 na FC4.

Po 2-gie. W FC4 apt nie jest już wspierany/rozwijany, dlatego poleca się używać yuma.

Po 3-cie. Ploki *.so to moduły z danych pakietów, których Ci w systemie brakuje, a dany pakiet ich wymaga do działania. Plików takich szuka się np. na http://rpm.pbone.net w gotowych paczkach, które się potem instaluje.

Dzikęki za zainteresowanie się moim problemem - jeden z kilku który po kolei mam zamiar rozwiązać z Waszą pomocą, ale najpierw yum.

W necie ciężko jest mi co kolwiek znaleść na temat tego programu, ale się nie poddaje - szukam cały czas.

Może ktoś w Was mógłby mi napisać jaka jest różnica między yum-em a up2date? To co udało mi się na razie ustalić to to, że yum to pakiet do auktualizacji, który posiada jakieś bardzo ciekawe mechanizmy do obsłgi aktualizacji systemu i pakietów.

Co do polecenia

man yum

to jest to dobra skarbnica wiedzy, ale dla osób które znają j. Angielski. Ja go nie znam jeszcze na takim poziomie abym mógł się nim biegle posługiwać, dlatego wcześniej pisałem żeby wszystkie materiały były po polsku.

Jeżeli posiadacie jakieś strony www lub coś innego na temat yum-a ale po polsku to będe bardzo wdzięczny, jeżeli nie to trudno się mówi.

PS. Jak można wyłączyć program up2date aby już nie pracował, i zrobić tak aby yum pracował zamiast up2date?

Pozdrawiam

up2date to program dołaączany z fedorą który ma służyć do updatowania systemu. Niestety z biegiem czasu i prób okazał się dość mało skutecny i zawieszał się.

Yum natomiast to również dołącane raem z fedorą narzędzie, które po podaniu

yum install <nazwa pakietu z programem>

wyszuka w necie w repozytoriach (serwerach z pakietami) nie tylko sam pakiet z programem np.: xmms (taki jak w win* Winamp) ale potrzebne do niego biblioteki. To wszystko potem instaluje a Ty siedzisz i pijesz kawe :)

P.S. Naprawdę zachęcam do czytania FAQ (ten link który ci podałem). Również reszta opcji do yum

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...