mag9lubuskie Napisano Lipiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2005 Od dawna uzywam linuksa, lecz niestety bede musial doinstalowac windowsa i nie wiem jak to zrobic. Mam w tym momencie dwie partycje ext3 jedna na system, druga na home. Nie chce tracic zadnych danych. Jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2005 Trzeba by użyć jakiegoś programu, który potrafi 'w locie' zmniejszyć rozmiar danej partycji bez usuwannia danych. Coś jak PM pod winde, tylko należało by to zrobić progsem linuksowym. Nie wiem, czy gparted ma taką opcje Później na tym wolnym miejscu, które by uzyskano trzeba by stworzyć partycje instalatorem windy (np.). Jeżeli byłaby to instalka windy na innej partycji, niż 1-sza, to w grubie trzeba by użyć opcji map, aby winde oszukać. Więcej info na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Lipiec 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2005 Najpierw powiedz w jakiej kolejnosci masz partycje na dysku, np: 1. tzw ROOT (czyli /) 50GB 2. SWAP 500MB 3. /home 30GB itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mag9lubuskie Napisano Lipiec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 Mam jeden dysk hda 1 / - 5GB ext3 2 swap - 250MB 3 /home - 25GB ext3 probowalem zmniejszyc rozmiar /home programem parted, ale mi jakos nie poszlo. Ten program chyba nie obsluguje ext3. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 19, 2005 http://groups.google.pl/group/pl.comp.os.l...4b1923de19a54ad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi