killer69 Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Moi drodzy mam problem. Zastosowałem się do istrukcji z tego tematu: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...c=5097&hl=route i stworzyłem skrypt: #najpierw wyczyszcze lanuchy i ustawie domyslna polityka na accept iptables -F iptables -F -t nat iptables -X iptables -X -t nat iptables -P INPUT ACCEPT iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -P FORWARD ACCEPT #teraz udostepnie lacze echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -j MASQUERADE Komputery sie pingują. Na tym właściwym mam internet z modemu SDI. A na innych nie ma internetu. Tak jakby Ten właściwy nie routował. Wydruk komendy route wygląda tak: Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface 192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 169.254.0.0 * 255.255.0.0 U 0 0 0 eth0 default pc45.krakow.sdi 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0 Co jeszcze mam zrobić aby połączenie ppp0 udostepnic dla sieci 192.168.0.0/24 na eth0 ? Czy może mi ktoś pomóc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Witam, Brakuje Ci , o ile dobrze pamietam opcji -o ppp0 Linia powinna wygladac tak iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.0/24 -o ppp0 -j MASQUERADE Pozdrawiam legus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer69 Napisano Lipiec 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Dodałem "-o ppp0" i dalej nic. Nie ma połączenia internetowego na innych komputerach. Ma ktoś inne pomysły albo doświadczenie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legus Napisano Lipiec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Zakladam , ze pozostale komputery z sieci kieruja ruch na 192.168.0.1 - zakladam, ze to jest komputer udostepniajacy polaczenie poprzez sdi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer69 Napisano Lipiec 20, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 20, 2005 Tak sieć jest poprawnie skonfigurowana: Komputer z internetem to 192.168.0.10 We wszystkich pozostałych ustawiona jest brama i DNS właśnie tak: 192.168.0.10 Coś tutaj nie przekazuje pakietów pomiedzy ppp0 i eth0... polecenie "cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward" zrwaca 1 wiec teoretycznie przekierowanie pakietów powinno działć... Ale jednak chyba to nie wszystko czegoś tu brakuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemjez Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 www.fs-security.com a dokładniej: http://www.fs-security.com/docs/connection-sharing.php są też paczki dla Fedory oraz opis: http://linuxweb.cyber.h.pl/read.php?10,746 ("e" to guru jest ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killer69 Napisano Lipiec 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Dziekuję wam za pomoc !!! Udało się... Okazuje się, że prawie wszystko jest dobrze. Po prostu komputer z dostępem do internetu nie tłunaczył nazw Serwerów (DNS). Zacąłem pingować w końcu na adresy IP zewnętrzne a nie na nazwy www i się zorientowałem Rozwiązałem to w ten sposób że na komputerach sieci wewnętrznej podałem nazwy DNSów od tepsy i teraz internet śmiga aż miło. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi