jojent Napisano Maj 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2004 Mam mały ptroblem i zawsze go miałem odkąd siedzę na (_linuxie_ → Linuksie) ORT :/ Co jest grane z czymś takim ?: [root@localhost kooldock]# make make: *** Nie podałeś obiektów lub nie znalazłem makefile. Stop. ? i co mam zrobić ? w katalogu są pliki makefile.a. makefile.dist i makefile.in ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
changs Napisano Maj 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2004 Powinno byc jeszcze Makefile. Malo danych podales ale wydaje mi sie ze zapominasz o ./configure przed make. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cildo Napisano Maj 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2004 Powinno byc jeszcze Makefile. Malo danych podales ale wydaje mi sie ze zapominasz o ./configure przed make. Niekoniecznie, ja też mam ten sam problem czasami i daje zawsze przed make ./configure Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jojent Napisano Maj 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2004 wpisuje najpierw ./configure potem make i widzicie ci mi wyskakuje, potem makefile : [root@localhost kooldock]# makefile bash: makefile: command not found [root@localhost kooldock]# make file make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `file'. Stop. [root@localhost kooldock]# makeinstall bash: makeinstall: command not found [root@localhost kooldock]# make install make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. I co ? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2004 wpisuje najpierw ./configure potem make i widzicie ci mi wyskakuje, potem makefile : [ciach] [root@localhost kooldock]# make install make: *** Brak reguł do wykonania obiektu `install'. Stop. I co ? :shock: Co to za źródła? Niektóre instaluje sie w inny sposób lub trzeba samemu najpierw wygenerować Makefile odpowiednimi skryptami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Maj 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 27, 2004 Jesli źródeł nie masz od kolegi to zawsze jest dodany plik z instrukcją instalki, README, INSTALL, PREINSTALL itp. a jeśli jest tam napisane że trzeba ./configure, make i make install i dalej nie działa i występują błędy to może nie masz pakiecików odpowiednich zainstalowanych bo o ile wiem to za polecenia make itd też jakieś odpowiadają np: make-3.80-3.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi