MC' Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Witam, Mam pytanie co do systemów plików. Oczywiście ext3 to system plików z jurnalem od ext2 rózni się np tym że po restrcie awaryjnym kompa nie trzeba sprawdzać spójności. ReiserFs to o ile wiem, szybki system plików najlepszy do dużej ilości małych plików ale już z dużymi jest gorzej. To jest na razei tyle co wiem na ten temat. Chciałbym zapytać jakie są jeszce ważne aspekty systemów plików podanych w temacie i jakie i gdzie polecacie i dlaczego? Z góry dziękuję za szczegółowe i konkretne odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Ja kiedyś używałem reiserfs ale wróciłem do ext3. Po "nie naturalnym" restarcie/wyłączeniu komputera z systemu reiserfs mogą zniknąć dane albo zostać uszkodzode. Chociaż rzeczywiście wydaje się być szybszy jest o wiele mniej bezpieczny od Ext3. Dobre wyjaśnienie jest również w handboku do gentoo: http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/hand...l?part=1&chap=4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 A ja tam jestem już przyzwyczajony do reisera i zawsze na nim wszystko instaluje Co do tych problemów z plikami (to odpukać), nic takiego mi się nie zdarzyło. Co do tematu, to znalazłem kiedyś info, żeby nie stawiać systemu na jfs, dokładniej, to się ponoć coś z grubem pluje link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dev Napisano Lipiec 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 22, 2005 Od zawsze ext3 uzywam. Bezpieczeństwo cenie, prędkość to względne pojęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi