Skocz do zawartości

Fc 3 Czy Fc4?

kfr

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko... Widzę, że niektórzy narzekają na FC 4 :blink: . Więc zastanawiam się :ph34r: ... W chwili obecnej posiadam Red Hata 9 ale chcę się przesiąść na FC. W związku z tym uważacie, że na chwilę obecną powinienem zainstalować trójkę, czy mogę śmiało czwórkę?

Jaka jest w ogóle wasza opinia na temat FC4?

Gdzieś przeczytałem, że ktoś miał problemy z instalacją X ze sterownikami nvidii. Tego się właśnie obawiam bo mam GeForce 4 MX (aczkolwiek na RH9 chodzi bez zarzutów). Czy ktoś coś wie na ten temat?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Ja pracuje na FC4 i jestem zadowolony. Wgralem grafike (nvidi) bez wiekszych problemow ( prze (_yum'a_ → yuma) ORT) odpalalem juz nawet na niej gietrki ( America's Army) i nie zauwazylem jakis zmian w stosunku do FC3. Ale zaznaczam ze jestem pozatkujacym uzytkownikiem ktory nie potrafi wykorzytsac tego systemu w pełni ;-)

hehe...

ja proponuje zainstalowac fc2

po miesiacu updatowac na fc3

i kiedy zdecyjujesz sie na fc4 to kolejny update

wtedy nie bedziesz narzekac na fc4 bo poznasz wczesniejsze

i (_napewno_ → na pewno) ORT poradzisz sobie wtedy z problemami ktore wystapia w fc4

oile jakies cie beda nekac

u mnie raczej wszystko jest wporzadku

(jedyny problem to niestabilne wine :/ )

ale nie instalowalem fc4 na czysty dysk tylko na dobrze dzialajaca 3

pozdrowienia

Proponuje ci wgrac na FC3 bo 4 to jak narazie niewypal, bardzo duzo bledow → zreszta zainstaluj to sie sam przekonasz ja narazie przeskoczylem z 4 na Mandrive i o dziwo tu wszystko dziala :) A takie zle zdanie kiedys mialem o Mandrake, ale widze ze to sie zmienilo

ja proponuje zainstalowac fc2

po miesiacu updatowac na fc3

i kiedy zdecyjujesz sie na fc4 to kolejny update

wtedy nie bedziesz narzekac na fc4 bo poznasz wczesniejsze

i na pewno poradzisz sobie wtedy z problemami ktore wystapia w fc4

o ile jakies cie beda nekac

moim zdaniem nie jest to zbyt dobre rozwiazanie (jezeli juz masz instalowac jakas z Fedorek to proponowalbym od razu ta wersje ktora Ciebie interesuje), a kiedy wystapia Ci bledy lub jakies trudnosci w FC po prostu zajrzyj na forum :)

ja sie jeszcze wstrzymalem z updatem do FC4 ze wzgledu ze nie wszystko bylo dopracowane, ale na chwile obecna sporo rzeczy zostalo poprawionych i FC4 dziala przyzwoicie, wiec moze niedlugo sie za to zabiore ;)

FC3 nie jest już chyba zabardzo wspierana

FC3 jest nadal wspierana, moze jakies pojedyncze paczki nie sa uaktualniane na starszych dystrybucjach (ze wzgledu na to ze ludzie zajmujacy sie budowaniem paczek po prostu przeszli na nowsza dystrybucje),

z tego co wiem to od RH9 do FC3, nadal wychodza nowe-uaktualnione paczki, ja mam serwer na RH9 i mam na nim wersje paczek takie jak na FC3

U mnie FC 4 chodzi bardzo dobrze i nie mam zadnych zastrzezen do niej wczesniej, uzywalem FC 2 i FC 3 i widze ze zrobiony jest duzy postep w ciagu tego czasu od kiedy weszla 2 .Nowa fedorke mam od paru dni wiedz moze mi sie jeszcze cos przytrafic, ale krotko mowiac : POLECAM FEDORE CORE 4!!!!!!!!! :D:D

zobaczysz różnice jesli chodzi o OpenGL FC4 nie daje rady, jednym slowem narazie jest ...
pierdoly opowiadasz Peter15

To ty andriusza1 opowiadasz pierdoły i w dodatku propagande siejesz. Napisałem chyba. Ponadto wiele paczek z nowym progsem nie ma na FC3. Przykłady: KDE, GNOME, APACHE, PHP, MYSQL i pewnie wiele innych. Za to OpenGL ma się bardzo dobrze ...

Może to nie Fedora nie daje razy ale ty :lammer:

witam

ja mam FC4 zainstalowane od drugiego dnia jak sie pokazała na torrencie i nie narzekam od tego czasu instalowałem ją tylko dwa razy

po pierwszej instalacji działała bardzo dobrze, tylko bawiłem sie jakimś programem do partycjonowania dysku pod windą i mi pousuwało parycje, udało mi sie tylko odzyskać partycje z vfat ale tych z fedorą już nie

po drugiej instalacji wszystko działa dobrze a od tego czasu windowsa urzywam tylko do grania i do urzywania coniekturych programów których nie ma na linuksa

tak więc polecam FC4

FC4 - nie ma problemow -> uzywam z KDE, kdebluetootha skonfigurowalem, ATI (9700) z livna itd. Do tej pory nie natrafilem na zaden powazny problem. Uzywam Fedory od FC1. Hobbystycznie instaluje sobie na dodatkowym dysku inne dystrybucje i do tej pory nie trafilem na lepsza do moich celow (moze Gentoo ale nie chce poswiacac za duzo czasu na konfigurowanie i administracje).

czego nie ma peter15 nowych paczek na FC3, co ty gadasz

http://apt.kde-redhat.org/apt/kde-redhat/3

tu masz np. nowe kde, co mam ci moze wiecej podac, szukac chyba ci sie nie chce, ja propagandy nie sieje → a jak mowisz ze wszystko gra to tak na początek sciagnij Glast,PlaneShift.... i sprobuj to odpalic w FC4 to tylko na udowodnie tego co mowie ze chodzi o aplikacje OpenGL,a tak nic wiecej nie powiedzialem ze jest do d... sam ja uzywalem bardzo dlugo,ale chwilowo z niej zrezygnowalem i chyba nie ja jeden. Moze po jakims miesiacu wszystko wroci do normy

I zanim cos skomentujesz to sie zastanów, bo niby jaką propagande sieje? Ze ma zainstalowac FC3? To wedlug ciebie jest propaganda? A to ze ja mam teraz Mandrive to jest propaganda?Za chwile bede mial moze Ubuntu.

Od 2 miechów jestem posiadaczem FC4.

Miałem już FC3 oraz FC2 a wcześniej gentoo oraz Mandreake.

Jak dla mnie FC3 był dobry tylko miał problemy m.in. z wyłaczaniem systemu, montowaniem dysków itp. (tak było w moim przypadku), choć na FC3 był kompilator starszy niż na FC4 i można było więcej rzeczy kompilować niż obecnie na FC4. Jednak teraz używam FC4 i powiem jedynie w czym miałem problemy:

1. Instalacja sterowników do neo (wprawdzie net działczy ale trzeba wpisywać ze zwykłego użytkownika drobne litanie w postacie su -, password oraz startadsl)

2. Mam obecnie problem z podmontowaniem partycji NTFS

3. I niestety używam qemu bez akceleracji i bez snapshota (bo są błędy przy instalacji w gcc 4.0)

A tak to system sprawuje się na 5+

PS. akurat też mam GeForce 4 MX 64 mb i nie mialem problemów z instalacją

MitS: Opis rozwiazania problemow z nowym gcc i ntfs (oraz kilku innych powszechnie znanych) znajdziesz tu:

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-fc4.shtml

konkretnie mozesz sobie doinstalowac stare biblioteki gcc i stara wersje kompilatora (nie koliduja z nowym):

http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedo...-fc4.shtml#gcc3

Pozdrawiam,

Michal