Skocz do zawartości

Fc 3 Czy Fc4?

kfr

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem ten sam problem. Zainstalowałem FC4 na czysty dysk - niewypał. W oknach konfiguracji systemu po wpisaniu hasła roota wywalało do strony powitalnej. Menu się krzaczyło. Postanowiłem lepiej przyjrzeć się Debianowi Sarge. Zainstalowałem, popróbowałem - zostanie na dysku - wszystko chodzi OK. Jest trochę trudniejszy w konfiguracji niż FC, ale opłaci się. Może kernele i pakiety nie są w wystrzałowo najnowszej wersji, ale uważam, że to jest tylko zaleta i na tym polega jego stabilność. Z aktualizacjami FC można było jobla dostać - szczególnie z KDE, gdzie przy aktualizacji pakietów związanych z KDE podmieniało paczki bez wiedzy użytkownika.

[...] Z aktualizacjami FC można było jobla dostać - szczególnie z KDE, gdzie przy aktualizacji pakietów związanych z KDE podmieniało paczki bez wiedzy użytkownika.

A to bardzo ciekawe - uzywam Fedory z KDE od FC1... i nic nigdy nie aktualizowal mi bez pytania ;-) Do aktualizacji uzywam glownie (_yum'a_ → yuma) ORT (czasem synaptic'a kiedy szukam jakis konkretnych pakietow po opisach bo nazwy nie pamietam) i dokladnie wiem co aktualizuje.

Poza tym nikt nie kaze aktualizowac systemu - mozna tego w ogole nie robic lub aktualizowac tylko te pakiety (i z nimi powiazane), ktore nas interesuja - np. dana aplikacje.

Administracja systemu to także aktualizacja do najnowszej wersji. Już po zalecanej aktualizacji w FC 3 zaczęły się pokazywać pierwsze bugsy, a po zainstalowaniu FC 4 zaczęłem sobie rwać włosy z głowy. Od ok miesiąca trenuję Debiana i muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony a ilość paczek w repozytoriach po prostu poraża. Jest trochę problemów z instalacją karty grafiki - przynajmniej dla mnie nie było to takie proste, ale sobie poradziłem. Generalnie wszystko chodzi stabilnie i szybciej. Aktualizacji jest dużo, ale nie ma takich szalonych eksperymentalnych pakietów jak ostatnio w Fedorze. Myślę, że użytkownicy FC będą musieli płacić teraz frycowe, ponieważ FC może się stać poligonem doświadczalnym dla RHEL-a.

MitS jakie dwa miesiace, ale wode lejesz czlowieku smile.gif Jak juz to 13 czerwca sie pokazala 4 to wedlug mnie troche wiecej niz 1 miesiac. I potem kierowac sie takiego opinią tongue.gif

Ja FC4 miałem już około 6 czerwca - kupiłem na allegro za 11,50 zł bo mi się ściagać nie chciało :P :P :P